„Една мечта днес ще стане реалност. Тази мечта беше толкова крехка, като не смеехме да я изричаме, защото се страхувахме да не изчезне. Не днес, след 40 години в тази болница ще има нов корпус за най-милото ни – децата на Пловдив и Южна България”, заяви по време на първата копка  на новата педиатрична клиника изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Георги” проф. Карен Джамбазов.

Събитието започна с водосвет от митрополит Николай, като на него присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Катя Ивкова, областният управител Ангел Стоев, зам.-кметът Анести Тимчев, кметът на „Западен” Димитър Колев, зам.-ректорът на МУ проф. Атанас Баталов, директорът на РЗИ – Пловдив Сийка Димчева, както и представители на държавната, местната власт, бизнеса и медици.

Проф. Джамбазов обясни, че всичко е тръгнало от кампанията „Най-доброто за нашите деца”, като са откликнали редица дарители, а сред първите е бил и самият митрополит Николай. В един момент държавата се е включила в кампанията и са били осигурени първите средства от 18 млн. лева.

„Поводът е чудесен, защото след 36 месеца ще имаме модерна собствена детска клиника. Всички, които имат деца са минавали през сегашната ни, която е базирана в базата на бул. „Васил Априлов”, като тя от много години  показва чудеса от професионализъм и доброта. Но условията там не отговарят на съвременните изисквания. Стартирали сме ремонти, но базата няма как да бъде подобрена съществено, за това решихме да направим нова сграда”, каза директорът на УМБАЛ „Св. Георги”.

Цената на новият корпус е 42 млн. лева с ДДС, като след  това ще се наложи и оборудване, за което няма все още точна стойност. Част от него ще бъде преместено от старото отделение. 

От дарителска кампания до този момент са събрани над 170 хиляди лева.През 2020 година бяха осигурени 17 млн. лева с правителствено постановление, а през 2022 година парламентът гласува още 25 млн. лева за клиниката.

Новата сграда ще бъде с разгъната застроена площ от 17 672 кв.м. Със седем етажа  и сутерен. Тя ще се свързва с топла връзка към Хирургическия корпус.  Договорът за строителство е с максимална продължителност до 36 месеца, но се очаква строителните дейности да приключат по-рано.

Правят първа копка на новата Клиника по педиатрия към УМБАЛ "Свети Георги”

Държавата даде 25 млн. лева за новата Детска клиника на ПловдивКлиниката по педиатрия и онкология ще има топла връзка към централната сграда на УМБАЛ "Св. Георги"

Избраха строител за новата Детска клиника в Пловдив за над 25 млн. леваКомпанията „Заводски строежи - ПС Пазарджик” е спечелила обществената поръчка