Община Ямбол бе отличена с Европейска награда за креативност и иновативност в конкурса Green Cities Europe Award 2023. Ямболският проект за облагородяване на коритото на река Тунджа получи международно признание, превърнало населеното място в град, притежаващ най-дългия и привлекателен линеен парк у нас.

Всичко това се случва на фона на дългогодишната апатия, която Община Пловдив проявява към едно от най-големи си бижута. Докато преди столетия локацията на града се е смятала за стратегическа именно заради река Марица, то към днешна дата тя се е превърнала по-скоро в невралгично място.

Както в добре устроените европейски градове, така и в Ямбол - реката е едно от най-посещаваните места, тъй като локацията е атрактивен център за гражданите, с място за спорт, култура, бизнес и почивка. В града под тепетата обаче нещата стоят по друг начин. Въпреки мечтата на пловдивчани – коритото на река Марица да бъде именно такова, реалността е друга. Промяна е възможна чрез благоустрояване на крайбрежните зони, но по всичко си личи, че за разлика от Община Ямбол - Община Пловдив не е поела по този път. Няма как и да получи подобно признание, или поне не и на този етап.

Състоянието на река Марица е покъртително, а в основата за това стои неглижирането на проблем, който вече е много наболял.

Коритото на река Марица критично се нуждае от почистване, като това е и основната стъпка към какъвто и да е проект, който би облагородил коритото ѝ. Повече от 10 години са изминали откакто се направи последното голямо разчистване. Извършвани са спорадични дейности по поддръжка, които по всичко си личи, че не са достатъчни. Растителността в Марица избуя и бе подчертавана като потенциално опасна за града десетки пъти. 

Местната власт непрекъснато плашеше гражданите с това, но така и не пристъпи към действия. Опорочени обществени поръчки за разчистване няколко пъти пропадаха, а пловдивчани не успяха да видят реката си в добър вид. Това е и причината преобразяването на коритото на Марица да е една от основните точки в работата на настоящото управление на града. 

Докато 10 години общината проспива важно време, в което можеше да превърне Марица в прекрасно място, то за много по-кратък период Ямбол вече разполага с такова. 

Гледайте Стряма - мислете за Марица!Трябва ли корито на река да прелее и в Пловдив, за да се прекрати дългогодишното отлагане на почистването му?

Повече за проекта в Ямбол: 

Разчистването и работата по облагородяването на коритото на река Тунджа в Ямбол е стартирала в края на 2019 година, а към този момент е превърнато в обществен парк, включващ нови спортни игрища, площадки за разходка на кучета, водни площи, изграждане на свързващ квартали мост, пешеходна пасарелка, пешеходна и велоалея и други.

Въпреки, че ръкавът на река Тунджа в Ямбол е пресъхнал от десетилетия и има резервна функция при високо ниво на водата, празното небетонирано корито беше превърнато в линеен парк с дължина близо 2,5 км. Облагородяването на коритото на река Тунджа в Ямбол е единственият български проект, избран от специализирана комисия, представящ страната ни в международния конкурс Green Cities, в който са участвали 13 европейски държави.

Облагороденото корито на река Тунджа в Ямбол:

Коритото на река Марица в Пловдив: