До преди години оазиси на елитарния Пловдив, обвит от обширни зелени площи, ниви и балкански въздух. Днес почти слели се с града и помежду си предградия, запазващи по-луксозния си стил, но и белязани от масовостта и строителния подем. 

Така изглеждат триадата от пловдивски села - Белащица, Марково, и Първенец. Все по-желани до тях се нареждат и Браниполе, Брестник и Брестовица, въпреки че имотите там все още се търгуват на по-достъпни цени. Оказа се, че районът на така наречената Родопска яка е залят от разрешения за строеж и не стихват процедурите по смяна на статута на земите, които се намират между, а и в началото на селата. 

По обновеното трасе между Първенец и Марково, което до преди няколко години пустееше, в момента трудно можете да видите свободно каре. Ако има такова, то вече е с инвестиционен проект. Новата мода на предприемачи е да изграждат къщи в тези райони, където фасадите се явяват на първа линия, за да може с добре прецизиран маркетингов трик гледката към Пловдив да се изтъргува скъпи. Трик, защото тенденцията показва, че бързото и плътно урбанизиране на тези зони скоро ще смени първите, правейки ги последни и в този смисъл често напълно захлупени от поредния зид. 

Предприемаческия и далновиден нюх в търсене на бърза печалба кара малки и големи земевладелци и компании да се активизират в строителството на най-различни по вид и обем къщи с една едничка цел - печалба. Обикновено става дума за мини комплекс от 5 до 10 еднотипни къщи със собствено дворче и не особено големи по обем. Целта е ѝ все пак цените да са по-достъпни. 

Миш-машът от архитектурни стилове в зоната обаче е поразителен - от стари кирпичени къщи, гредореди, през соцстроителство, мутробарок до къщи в английски стил, дворцови, скандинавски стил, френски прованс и дори постмодернистични и деконструктивистки елементи и здания. 

Повишеното предлагане обаче не е равносилно на обезценяване на пазара. Проверка на TrafficNews  показва, че да си вземеш имот в пловдивския "Бевърли хилс" все още остава скъпо удоволствие. Средната цена на кв.м. в шестте населени места е 660 евро, а средна цена на имотите е 163 099 евро или над 320 000 лева. Предвид, че често това е цената на шпакловка и замазка и дори „на зелено“, то с разходите за довършителни работи и обзавеждане имот в полите на Родопите излиза средно около 400 000 лева. 

Не липсват и съвсем бутикови къщи, вън от еднотипните къщински комплекси, които се борят за по-придирчиви и платежоспособни клиенти. Четириетажни сгради с луксозни веранди, градини, гаражи, спа центрове и всякакви удобства се търгуват за над 1 милион лева. Златните имоти са отличителната визитка на Белащица и Марково. Впечатление прави, че също като скромните си бледи подобия от комплексен тип, тук сградите са построени, а и обзаведени дизайнерски, с инвестиционна цел. 

Обратно - все по-малко са обитаваните жилищни имоти, които се продават. Това е и логичното следствие от пандемията и мерките, при които бяха поставени гражданите в целия свят. Именно новият социален ред , предизвикан от COVID-19 - т.н. "блокинг" мерки, дистанционната работа, силно редуцираните възможности за пътуване, хвърли фокус към живота в предградията. Облагите - все така близо до градския начин на живот, но в по-зелена, по-естествена и природосъобразна среда. 

Скоро предградията  ще бъдат едно голямо цяло. Дали това ще разшири желаните зони за живот до по-далечните и ваканицонни Храбрино, Дедево, Бойково, Ситово - предстои да видим. 

На фона на разрастването на Пловдив в териториален аспект, все още тези села се водят част от Община Родопи. Това създава сериозни предизвикателства пред Община Пловдив, която пък буквално издържа това население, което обаче не е неин данъкоплатец. Вероятно е въпрос на време строителната експанзия да  прерасне в административно-териториална реформа. 

Вижте снимки с дрон, запечатали сливането на предградията: