500 нови работни места ще бъдат разкрити в новата производствена база на BTL Industries, която се намира в индустриална зона „Изток” на улица „Владя”. Днес бе дадена символична първа копка на обекта, който ще се разпростира на 25 хиляди кв.м, а инвестицията е за над 20 млн. лева.

На церемонията присъстваха заместник-министър на икономиката  Яна Балникова, зам.-кметът по бизнес развитие Стефан Стоянов, изпълнителния директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев, както и Н. Пр. Лукаш Кауцки, извънреден и пълномощен посланик на Чешката република в България.

„Вълнувам се, че съм поканена. Много е хубаво, че подобни силни компании избират България за следващи стъпки в развитието си. Поне 500 нови работни места ще бъдат открити,  като това е страхотна крачка напред за Пловдив”, каза Яна Балникова.

Максим Бехар заяви, че без подкрепата на общината тази инвестиция от над 20 млн. лева нямаше да е възможна.

„БТЛ е знаков пример как се развива една компания технологично. Работим повече от 2 години по този проект. Не е често срещано да видим инвеститор клас „А” в широкия център на Пловдив”, заяви Стефан Стоянов. Той добави, че БТЛ продават своите продукти в  100 страни, като се наложиха като лидери в сектора.

"Те поддържат нашата икономика и създават висококонкурентна среда. Компанията има R&D център в София, а скоро такъв ще има и в Пловдив", посочи Стоянов.  

„Страхотен е фактът, че чешката фирма реши да разшири дейността си в вай-красивия град в България. Тя е 28 години на пазара и има над 52 свои звена по света. Присъствието на тази фирма е и свидетелство за добрата икономическа обстановка в България и Пловдив, а общината прави опити да привлече инвеститори и проекти с висока добавена стойност”, каза чешкият дипломат.

Изпълнителният директор на компанията Георги Петков заяви, че решението сградата е в центъра на града е взето от собственика. Причината е служителите да се предвижват лесно до нея и да се горди, че работят в тази компания. Той каза, че в парцела има мини гора от 500 дървета, които ще бъдат запазени.

Община Пловдив пък ще изгради път с отпуснати от държавата средства, който ще свързва директно ул."Владая" с бул. "Матрица-Юг".