Четири месеца след пожара! Незаконният старческия дом в хотел Дунав продължава да работи

В рамките на половин година 3 места за настаняване на възрастни се запалиха, виновни няма

Пловдив 23.11.2021 21:00 5734 0
Четири месеца след пожара! Незаконният старческия дом в хотел Дунав продължава да работи

Изминалото денонощие бе едно от най-черните в България. В пожари загинаха 57 души. Невижданата до момента автобусна катастрофа на АМ Струма отне живота на 45 души. Трагедия беляза и Варна. 9 души са загинали, а двама са в тежко състояние след пожар  в дом за възрастни хора във варненското село Рояк. При извършената спешна евакуация са спасени 49 души. 

Девет души загинаха при пожар в дом за възрастни хора край ВарнаИма обгазени хора

Назначени са три експертизи: пожаро-техническа, електротехническа и съдебно-медицинска, които трябва да дадат отговори на много въпроси.

Пожарът в "Топъл дом" обаче е част от трагична поредица. През юли четирима души загинаха при пожар в дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна. Обитателите на дома бяха обгазени, а седем от тях - приети в различни лечебни заведения. В началото на август пък пламна етаж на дом за възрастни хора в Пловдив - клон на "Свети Георги". 

Тази злощастна статистика показва, че критериите за откриване на подобен тип заведения са или силно занижени или липсва контрол. 

След трагедията, служебният премиер Стефан Янев разпореди да бъдат организирани задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в домовете за възрастни хора.

Но трябваше ли да загинат 9 души, за да се осъзнае, че има проблем и то сериозен. 

Четири месеца след пожара на бул. "Дунав" , домът продължава да функционира и приема пациенти. Въпреки , че към момента на пожара работи незаконно, без необходимите документи. 

Припомняме, че старческият дом „Свети Георги” пламна в началото на август. Огънят тръгна от 7-ия етаж на сградата, а само бързата намеса на пловдивските пожарникари предотврати трагедията, която преди три седмици се разигра във Варна. Пожарът бе отново в обект, собственост на същото лице, стопанисващо хосписа в Пловдив.

Старческият дом "Свети Георги" заема 5-я и 6-я етаж на сградата, която от години е в отчайващо състояние. Поради големия интерес, породен вероятно от конкурентната цена на услугата, собствениците са наели и 7-ия етаж, където са направили ремонт на стаите. И въпреки че нямат регистрация от здравните власти в града, те разширяване на дейността.

 

Старческият дом на „Дунав” няма разрешително за работа, от РЗИ сезират прокуратурата 

Както медията ни съобщи тогава, старческият дом „Свети Георги” в хотел „Дунав,  няма разрешително за работа. Нещо повече, Регионалната здравна инспекция в Пловдив е издала разпореждане да спрат дейност, което обаче не е изпълнено. Неподчинението и инцидентът бяха причина да бъде уведомена прокуратурата в Пловдив. 

Макар, че причините за пожарите на различните места вероятно са различни, в трите случая имаме общ знаменател и той е липсата на адекватни и навременни санкции. 

Пожарът в хосписа в хотел "Дунав" едва не повтори трагедията във Варна

 

 

Акценти

Изпрати новина