Oпадали плодове от черници по улиците в Пловдив продължават да тормозят жителите в града под тепетата. След като публикувахме материал по темата, до медията ни достигнаха още сигнали от пловдивчани, които изразиха недоволството си от създаващата се мръсотия по улиците в града вследствие на опадалите черници, както и последствията, които могат да създадат.

Гражданите коментират, че някои места като паркове с пейки, детски площадки и паркинги остават неизползваеми в черничевия период. Така се породи и въпроса „Имат ли място плодните дървета в града?”.

След публикуването на материала ни по темата много пловдивчани изразиха мнението си по този въпрос. Част от тях смятат, че черниците създават неудобство, замърсяват града и нямат място в него, други пък коментират, че не са недоволни от присъствието на плодните дървета в града, тъй като през този сезон обират техните плодове.

Доста по-голям обаче беше броят на недоволните пловдивчани, които смятат, че мястото на плодните дървета не е в града. Пример за това, че мястото им не е по пловдивските улици дадоха граждани, които живеят в различни райони под тепета.  

Жители на район "Северен" се свързаха с медията ни, за да разкажат, че пред входа на блок, намиращ се на ул. „Найден Попстоянов” №11, има две огромни черници, които са разположени точно на паркинга, който лятото става неизползваем, тъй като целите автомобили на гражданите биват цапани от черници.

На един от изходите на Стария град пък пловдивчанин е забелязал турист с куфар, който е вървял на пръсти, опитвайки се да премине през тротоара, който е бил целия в окапали черници и да стигне до стълбите на подлеза до тунела без да се подхлъзне.

„Мъжът стъпваше на пръсти, не само, за да не се изцапа, но и да не се подхлъзне по стълбите и да падне, защото и това е възможно”, коментира пловдивчанинът.

Живущи на първи етаж в кооперация в Кършияка пък твърдят, че непосредствено под терасите им има опадали плодове от черница и споделят, че миризмата, която се разнася в домовете им, когато отворят прозорците е доста неприятна.

„Ние сме принудени да не си отваряме прозорците, тъй като черниците падат под терасата ни. Хора минават, настъпват ги, разнасят ги. Когато отворим да се проветри, в домовете ни започва да мирише на бъчва и съответно затваряме прозорците и става невъзможно да проветрим домовете си”, разказаха гражданите.

Други жители на район „Северен” пък разказаха, че децата им не могат да използват съоръженията, намиращи се на детска площадка, тъй като целите отново са в окапали плодчета от черници.

При запитване до „Градини и паркове” дали възнамеряват да подменят плодните дървета из улиците на Пловдив, с такива, които са по-подходящи за градска среда ни бе отговорено, че няма как да отстранят нито едно дърво без издадена заповед от съответния районен кмет.

От там допълниха, че се забранява засаждането и отглеждането на плодна дървесна и храстова растителност и зеленчукови култури в зелените площи на града.

Потърсихме позиция и от общинското предприятие "Чистота" от където заявиха, че всеки ден служители метат тротоарите, включително и окапалите по тях черници в периода на тяхното зреене, който не е повече от месец-два в годината. От предприятието допълниха, че за силно замърсени от черничевия плод тротоари гражданите могат да сигнализират на тел. 032/675 817, като посочат конкретното място, за да бъде измито.

В случай обаче, че гражданите настояват плодните дървета да бъдат премахнати, то правилният ред е да внесат заявление към кмета на съответния район, в който се намира дървото, което по един или друг начин създава неудобство за гражданите и настояват за премахването му.

След подаване на сигнала се изпраща екип от отдел „Екология”, които извършват фитосанитарна проверка и се взема решение дали дървото е опасно, пречи или трябва да бъде премахнато или не. Писмено разрешение за резитба, премахване или преместване на растителност се издават от кмета на общината или упълномощените от него лица, въз основа на изготвен констативен протокол за санитарна експертиза от комисия, назначена със заповед на кмета на общината или упълномощените от него лица. В състава на комисията задължително участва и специалист по озеленяване инженер лесовъд, ландшафтен архитект или среден техник паркостроител и др., както и представител от Министерството на околната среда и водите – за растителност, попадаща в обхвата на защитените територии.

Изходът на Стария град до Тунела:

Паркинг и тротоар на ул. "Найден Попстоянов":

Детска площадка, намираща се до ВиК - Север: