Жители на асеновградските села Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан за втори път ще блокират главен път Асеновград – Кърджали. Действията им се в знак на протест срещу изграждането на кариера за добив на мрамор от находището Делчовото-2 край Горнослав.

Местни ще спрат движението от разклона в края на Червен за Горнослав  до бензиностанция Бардал (главен път номер 58). Митингът им ще се състои на 15 януари от 12:00 до 13:00 ч., като блокирането е предвидено да бъде с продължителност 30 минути.

Живеещите в близост до землището, отдадено на фирмата „Запрянови - 03“ ООД за 35 години, настояват за отмяна на концесията, отдадена с решение на Министерски съвет. В исканията им влиза още спиране на Инвестиционно намерение „Концесия за добив на мрамор и мраморна баластра Вратицата, в землището на село Добростан“.

Това е третият протест и вторият път, в който граждани ще се блокират главен път с подобни щения. Предходният се състоя в края на ноември и бе подкрепен от стотици граждани, природозащитници, юристи, местни производители и общественици. Всички те се обединиха около становището, че отдаването на концесията е незаконно, както и изключително опасно за биоразнообразието и природните забележителности, около които се намира находището.

Местните са особено притеснени от факта, че въпросната концесионна площ е до границите на две защитени зони по Натура 2000 - „Родопи Средни" и „Добростан“. От юни 2017 г. периметърът е част от буферната зона на нов тип биосферен резерват „Червената стена“, който е част от световната мрежа на ЮНЕСКО.

Стотици протестираха срещу кариерата в ГорнославНад 500 души от пет села протестираха на главния път Асеновград - Кърджали

Нещо повече, скоро след протестния подем, местни сигнализираха TrafficNews, че домашните любимци на активни противници на идеята да се изгради кариерата биват обект на ужасни зверства. Вътрешният министър Иван Демерджиев е разпоредил Районна прокуратура - Асеновград да образува досъдебни производства. Повече по темата вижте тук:

Серия от зверства спрямо кучета на членовете на комитета срещу кариерата в ГорнославИван Демерджиев изпрати случая към Районна прокуратура - Асеновград

Прескочи ли енергийното министерство нуждата от ОВОС преди да даде на "Запрянови-03" концесия до Горнослав?Бъдещият концесионер съзря в общественото недоволство засегнати лични интереси

РИОСВ-Пловдив за кариерата в Горнослав: Провеждаме процедурите по ОВОС, спазвайки стриктно законаОт Екоинспекцията още не са излезли с решение, очаква се да се съобразят със становищата