Подложиха шофьор от градския транспорт в Пловдив на пълна проверка. Това се случва след поредица от граждански сигнали както до TrafficNews по повод своеволията на мъжа, така и до общинското предприятие „Организация и контрол на транспорта“. Проверката се е осъществила със съдействието на Трето районно управление на МВР, включително са му взети проби за алкохол и наркотици.

„На фона на всички сигнали, които  ежедневно получаваме, случаят с този шофьор е безпрецедентен. Затова се обърнахме за  съдействие и към полицията“, коментира директорът Георги Стоилов.

Множеството проверки през последните месеци потвърждават многобройните оплаквания от граждани срещу шофьора на автобус РВ0690РТ по линия №21, обслужващ периодично и курсове по линия №17. Водачът на превозното средство системно не изпълнява задълженията си – не спазва разписанията, пропуска спирки,  ползва нерегламентирано почивки  и нарушава регламентираното си работно време,  позволява си да  принуждава пътници да напускат автобуса без  основание, като при това  ги нагрубява словесно и проявява физическа агресия.

Един от последните такива случаи, за който са подадени сигнали и на тел. 112, е от неделя вечерта, когато същият водач е принудил пътниците  да напуснат превозното средство преди крайната  му спирка и ги е оставил в дъжда. 

„Неизпълнените курсове не се заплащат, налагаме санкции, но това не може да компенсира причиненото неудобство на пътниците, които разчитат на градския транспорт“, категоричен е Стоилов.

По думите му, проблемът е поставян пред фирмата превозвач „Автотранс  2000“, която обслужва автобусни линии №21 и 17. Шофьорът е предупреждаван да спазва трудовите си задължения.

„Ако и след последната проверка и предупреждение няма резултат, ще настояваме работодателят му  да го санкционира по съответния нормативен ред и да предложи друго лице, което да изпълнява обслужването на линии №21 и 17“, заяви директорът на „Организация и контрол на транспорта“.

Припомняме, че до медията ни постъпиха редица сигнали за въпросната линия, по повод нарушението с продаване на вече използвани билети от шофьора. Тогава гражданите споделиха, че мъжът е агресивен и дори е проявявал и физическа разправа с пътника, който си е позволил да иска редовна услуга.

Пловдивчани: Стига вече! Писна ни да ни пробутват употребявани билети в градския транспортТози бизнес трябва да има своя край, категорични са гражданите

В поредния сигнал по този повод до медията ни става въпрос за автобусна линия № 21. Пловдивчанин разказа, че водачите от тази линия масово продават употребявани билети, с което вършат данъчно престъпление по стотици пъти дневно. Добавя още, че действието се извършва напълно демонстративно и се забелязва от всички пътници на градския транспорт.

Тогава се свързахме със собственика на транспортната фирма „Автотранс Чолаков”, която изпълнява въпросната линия. Димитър Чолаков заяви пред наш репортер, че шофьорите са предупредени и са наясно, че тази практика е категорично забранена.

„Запознат съм с тази практика, шофьорите го правят това от много време. И го правят, защото знаят много добре, че няма кадри и се възползват от това положение. Преди години не си го позволяваха и сме налагали глоби, но всеки един от тях е запознат с правилата и знае, че това е нарушение", заяви той. 

Чолаков тогава коментира, че всички водачи са инструктирани как да изпълняват правилно задълженията си, но ако има пропуски ще бъде извършена проверка.