Бездомен мъж спи на матрак в пловдивски парк вече няколко дни. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които живеят в района и разказаха, че са забелязали мъжа да спи на нестандартното място, където ежедневно се събират десетки родители и техните деца.

Човекът е разположил матрак в парк, намиращ се до детска градина в квартал „Гагарин”, а изглежда и мястото вече се е превърнало в негов дом.

„Вече няколко дни подред виждаме този човек да спи в средата на парка. На дървото до матрака е облегнал и колелото си. Не го познаваме и не сме наясно със самоличността му, дори за прът път го видяхме преди няколко дни, тъй като посещаваме парка ежедневно с децата ни, но този случаи ни възмути”, коментират читатели.

Припомняме, че Пловдив разполага с Център за временно настаняване на бездомни, но той е с ограничение от три месеца за година. Скитниците пък предпочитат да са се възползват от социалната услуга в студените месеци, когато е опасно да нощуват навън, а този период предстои. През по-топлия период от годината повечето са навън в търсене на подслон в изоставени сгради, безстопанствени или уединени пространства. 

Преди няколко месеца при друг подобен случай зам.-кметa на Пловдив по социалните и младежки дейности Георги Титюков заяви пред TrafficNews, че при такива случаи, гражданите трябва да подадат сигнали, за да може техни екипи да се озоват на място и да се запознаят със случая на човека и съответно да предложат да бъде настанен в център за временно настаняване.

Когато го вземат в центъра там може да остане по два пъти за три месеца. През това време му се подготвят документи в зависимост от това дали ще кандидатства за социалните жилища или общинско жилище.

Необходимата социална услуга зависи от здравословното състояние и възрастта на човека. Може да бъде настанен в дом за пълнолетни с физически увреждания, с психични разтройства. Ако е над 65 години пък, може да бъде настанен в дом за стари хора.