Белащица излиза на протест с искане оставката на директора на РИОСВ-Пловдив. Местни жители са недоволни, че близо месец след приключването на концесията на двете фирми „Холсим кариерни материали“ и „Европейски пътища“, те отново трябва да се борят за чистотата на въздуха и нормалния си живот.

„В момента по разни кабинети използват живота ни като разменна монета за лични облаги или комфортно властване. Задкулисните договорки не са спрели и нищо не се е променило. Лъжат ни! Трябва да им покажем, че нашето здраве не е стока, с която да си пазаруват финансови и политически покровители!“, се пише в фейсбук обръщение на Павел Гимишев, един от организаторите на протеста.  

Протестът им ще се състои на 24-ти от 10 часа пред сградата на РИОСВ-Пловдив (Водната палата).

Днес общинският съветник Константин Георгиев, който е част от подкрепящите протеста, публикува в социалните мрежи, че дейността на кариерите продължава и в този момент. "Краде се инертен материал, и то не за пръв път, но така е, когато няма държава, няма прокуратура, няма община. Или държавата е купена от концесионерите или концесионерите са над държавата...", коментира той. 

Припомняме, че в момента Регионалната инспекция по околната среда и водите трябва да даде становище по  оценката за въздействието върху околоната среда на база инвестиционните намерения на фирмите. Тя ще бъде взета предвид от Министерството на енергетиката, от които зависи ще бъде ли удължена концесията на фирмите или не. Именно „Холсим“ вече са входирали в РИОСВ инвестиционно предложение за продължаване на добива на строителни материали от землището на кариерите над селото.

Енергийното министерство решава за кариерите в Белащиа след становище на РИОСВЗам.-министърът е провел и среща с гражданите, тече процедура по обособяване на санитарно-охранителна зона

Припомняме, че преди дни кметът на община „Родопи” сезира Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда заради проблема с кариерите над село Белащица. Той уличи и Маргарита Попиванова- изпълнителен директор на „Европейски пътища”,  в лъжа относно изградения околовръстен път на село Белащица.

Кметът на община „Родопи” след срещата в МЕ: Народното недоволство няма да спре, докато има дейности на кариерите над БелащицаТой се аргументира против реализацията на нови инвестиционни намерения