Имаме 80% спад на оборота, а няма никакви икономически мерки. В момента бизнесът е оставен на самотек, да се оправяме кой както може.  Това заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Ричард Алибегов, който е на среща с Бойко Борисов в централата на ГЕРБ. Заедно с него на срещата присъстват и други представители на сектор „Туризъм“, както и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

На срещата климатологът проф. Георги Рачев, който е експерт и в сектор "Туризъм", обясни, че в страната ни трябват туристи от чужбина. 

"Хората, които се опитват да ни управляват, нищо не правят и само отлагат", отсече той.

„Кой турист ще дойде в тъмно червена зона, миналата година всички курорти зимни работиха на макс, а сега няма да дойде никой“, каза Борисов.

Алибегов коментира, че в момента сметките за ток са с 2.5 пъти повече в сравнение с миналата година.

Представителите на туризма и ресторантьорския бранш категорично заявиха, че се разграничават от политиката, а трябва да се работи за държавата.

„Има голяма разлика между първите вълни и настоящата. Тогава нямаше ваксинации, а сега искат да ни затворят при наличието на четири вида ваксини. Единствената антиковид мярка, която е в момента е за намаляване на тротоарното право, това е при 80% спад на оборота. Бизнесът не е против  зеления сертификат, но искаме антителата на преболедувалите да бъдат признати. Как е възможно при първа ваксина да нямаш антитела, а да можеш да излизаш, а с антитела да не можеш. Моловете са празни, заведенията също,  ние само си организираме пунктове за тестуване, няма ги тези на всеки ъгъл, които ни обещаваха от държавата. Помолихме държавната администрация да покаже как се прави, като най-големия работодател и да въведе зелен сертификат, но и това не се случи“, коментира Алибегов.

Борисов също заяви, че е напълно възможно да се признаят тестовете за антитела, които да имат някаква срочност, като например 30 дни.

По думите на проф. Георги Рачев, не само политическите парии, но и хората на изкуството и с влияние сред обществото, трябва да покажат личен пример, като подкрепят ваксинацията.

„В края на 50-те години на миналия век Америка бе разтресена от епидемия на полиомеалит. Процентът на засегнати от болестта деца бе огромен. Тогава Елвис Пресли публично по телевизията си постави ваксина. За по малко от един месец, над 60% от младото население на Америка бе ваксинирано. Къде са нашите политици, кото управляват в момента? Къде е личния пример”, каза Рачев.

Веднага след констатацията му, Бойко Борисов отново попита кога, къде и с какво се е ваксинирал президента Румен Радев. Алибегов също се включи в коментар.

„Трябва да има стратегия около ваксинацията. В другите страни в Европа имам стимул на хората, а в България нямам. Освен това да не забравяме, че имаме министър, който е видим антиваксър”, каза Алибегов.