Много движение и здравословно хранене. Това е рецептата за младежкото кръвно на 85-годишния Димо Христозов. Възрастният мъж бе сред стотиците желаещи, които се възползваха от безплатните консултации на Главната на днешния Световния ден за борба с хипертонията. В специално обособен пункт пред Общината студенти по медицина от Медицински университет – Пловдив и доброволци от Български червен кръст измерваха кръвното налягане и пулса.

Оказа се, че показателите на Димо са 120 на 67 кръвно налягане и 65 пулс. „Това са стойностите, които обичайно поддържам”, сподели пред TrafficNews той. И разказа, че измерва кръвното си налягане ежедневно. Приема лекарства и хранителни добавки и не пропуска профилактичните си прегледи.

Димо Христозов

Не ям мазни храни. Пия чаша вино на ден, задължително червено. Наблягам на зелените салати и задължително минавам пеш по 3-4 километра. Правя разходки до Марица и тепетата. По рождение не обичам сладко, така че го избягвам”, посочи пловдивчанинът.

Той и всички останали хора отговориха и на няколко въпроса в специален въпросник. Пушите ли? Консумирате ли алкохол? Кога за последно измервахте кръвното си налягане и какви са последните измерени стойности? Приемате ли лекарства? Как оценявате физическата си активност? Преболедувахте ли COVID-19 и промени ли се назначенията ви терапия след това? 

Повечето хора днес са възрастни. Знаят, че имат завишено кръвно налягане и приемат медикаменти. Ходят на лекар, правят си кардиограма. Имаше случаи сред по-млади хора, които никога не си бяха измервали кръвното налягане. Но разбраха, че трябва да го правят редовно”, обясни Александър Башов, част от Управителния съвет на Асоциацията на студентите-медици към Медицински университет – Пловдив.

Според него е изключително важно да се следят стойностите на кръвното налягане и при завишаване да потърсят лекарска помощ навреме. Защото често проблемът не неглижира и се посещава специалист прекалено късно.

Вече година и половина живеем в COVID пандемия. В този период хората спряха да ходят на лекар, защото ги е страх да не се заразят, а и бяха прекъснати планови приеми в болниците. По моите наблюдения от двата дни на измерването – в събота и днес, е, че някои хора са преболедували COVID-19, но това не се е отразило на терапията им с лекарства. Кръвното им налягане е останали в същите стойности. Някои казват, че след прекаран COVID имат завишена кръвна захар, но това е нормално, тъй като им се провежда терапия с кортикостероиди. Но именно затова сме тук, защото COVID не е само белодробно заболяване. Както разбрахме за година и половина в пандемия, то засяга сърцето. След прекаран COVID често се наблюдава възпаление ми миокарда и е хубаво да се посети кардиолог”, посочи Александър Башов.

Александър Башов

Наблюденията на Армела Демирджиян, координатор за Пловдив, пък е, че по време на кампанията се водят много интересни разговори, в които те проследяват как хората се грижат за себе си. „Основната ни цел и приоритет е да дадем гласност. Хората да преглеждат сърцето си, защото това ни е основният движещ орган в тялото”, категорична е тя.

Армела Демирджиян

Освен в Пловдив акцията под надслов „Измерване, което спасява живот. Твоя.“ се проведе в още 11 града – София, Варна, Бургас, Плевен, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Благоевград, Русе, Добрич и Ботевград. Тя се осъществява за 15-а поредна година с подкрепата на Българската лига по хипертония.

Сърдечносъдовите заболявания остават водещата причина за смърт в света. Заболеваемостта от артериална хипертония за страните от Европейския съюз е между 30 и 45%. В България сърдечносъдовите заболявания заемат първо място като причина за смърт и инвалидизация.

По данни на НСИ – проведено европейско здравно проучване за периода 2008–2017 г., заболеваемостта от хипертония при лица над 15-годишна възраст е около 30%. Наблюдава се общо нарастване на случаите, регистрирани с хипертония, и увеличаване на пациенти с високо кръвно налягане в по-млада възраст – 45–65 г., т.е. подмладяване на болестта. Изследванията показват и увеличаване на процента на регистрирани пациенти с предсърдно мъждене. Това е най-честата аритмия вследствие на високо кръвно налягане, която повишава риска от мозъчен инсулт 3 до 5 пъти, води до когнитивни нарушения, учестява и влошава сърдечната недостатъчност.

Мозъчният инсулт сам по себе си е втората водеща причина за смърт в целия свят, следваща сърдечносъдовите заболявания и асоциирана с лоша прогноза, висок процент на рецидив, повишена смъртност и ръст на разходите за здравната система. Всичко това се дължи главно на факта, че повечето хора с артериална хипертония не се лекуват, което се обяснява с ниските нива на информираност и липсата на регулярно измерване на кръвното налягане.

Причините за високото кръвно налягане са свързани и с идентифицируеми рискови фактори на средата като свръхтегло, прекален прием на алкохол и сол с храната, както и недостатъчна физическа активност. Скрининговите проучвания по инициатива на Българската лига по хипертония и партньори, направени на публични места през годините, свидетелстват за висока честота на хипертонията и недостатъчен контрол при вече настъпили усложнения.

Това мотивира ежегодното провеждане на национални информационни кампании и масови измервания на артериално налягане в България.