“Единственото, което искам за Новата година е мама и тати да бъдат заедно и да няма повече разделени семейства. Да няма деца, които да са далече от родителите заради болести и лоши работи!“, това пожела на себе си и всички хора една малка пловдивчанка - 3-годишната Ани-Беатрис.

Зад посланието ѝ стои изстрадването на COVID-19 през детското сърце. Това, което Ани-Беа преживява е отражение на преживяното от хиляди семейства по време на пандемията. Странното е, че едно дете понякога може да артикулира много по-правилно емоциите, които споходиха всички нас в период на разлъка, на раздяла, на дистанция, на дълг.

С настъпването на пандемията от COVID-19 в България, затварянето на цялата страна, всички са обхванати от страха от непознатото. Не бива едно 3-годишно дете да бъде въвлечено в тази ситуация, която възрастните трудно успяват да подредят в главите си, но на Ани-Беа ѝ се налага да се изправи с широко отворени очи срещу пандемията, която разделя родителите ѝ, лишава я от грижата и обичта на най-близките.

Нейните родители приемат като кауза здравето на българите и се впускат в сърцата доброволна мисия да помогнат на нуждаещите се. Майка ѝ Лили Барутчиева е психолог и отваря врати безвъзмездно за всички нуждаещи се да намерят упора в сложните времена. Баща й д-р Борис Проданов изпълнява дълга си и се включва в редиците на борещите се на първа линия медици. 

При няколко дневния апел от ръководството на Видинската болница за крайна нужда от лекари доброволци д-р Проданов става един от двамата лекари, притекли и отзовали се. Решението за това заминаване разбира се е трудно. Дилемата - изборът между бащинската грижа и лекарския дълг е емоционална, но категорично предрешена. 

„Много ми беше тъжно, че тати тръгна, но каза, че трябва да лекува болните и аз разбирам“, споделя Ани-Беа.

Така любовта и силната връзка между баща ѝ дъщеря биват изправени пред истинско предизвикателство – да устоят на разстоянието от над 300 километра.

Видин е далеч, но 3-годишното момиченце има своето спасение да скъси дистанцията – телефонът.

„Най-много обичах да видя тати на камерата. Но ми ставаше много тъжно като чуя гласа му, много ми липсваше как тати ме гушкаше. Целувах го през телефона и прегръдки му пращах“, разказва малката Ани-Беатрис.

„Обяснявахме ѝ, че нейният татко се бори за човешки животи и с лошата болест, облечен с дрехи на извънземно. Някак малкото сърчице го разбираше, но бе сърцераздирателна при онлайн срещите, които бяха обляни от сълзи. Много ѝ липсваше“, разказва майка ѝ Лили.

Питаме Ани какво е казвала на тати по телефона.

„Липсваш ми тати, обичам те тати, гушкам те тати , лекувай добре болните тати“, разказва тригодишното дете, на което се е наложило да порасне за 7 месеца.

Ани успява да види само два пъти за много кратко баща си.

„Това ми даваше сили и мотивация да продължа.. Всеки път раздялата беше много тежка и всеки път моето малко момиченце ме гледаше право в очите и ми казваше, че тате е герой, който трябва да лекува всички, докато не оздравеят“, споделя д-р Проданов.

Изборът му обаче се оказва съдбовен за дъщеря му. Малката Ани-Беа е решила категорично, че иска да стане лекар и тя да помага на хората. Без никакво колебание и с решителност тя обяснява, че като стане доктор няма да позволи да има нито един страдащ човек.

„Няма да позволя да има разделени семейства, нито хора, които да ги боли“, споделя чистосърдечно по детски, сякаш открила смисъла на съществуването Ани-Беа.

Момиченцето устоява на това изпитание и най-големият ѝ подарък за Коледа е, че татко ѝ се прибира при нея. Вярва в доброто и приема за пример действията на родителите си.  

Така едно 3-годишно дете всъщност си пожелава най-простичкото – всички да се обичат, да бъдат заедно и да не се налага на никой родител да взима тежкото решение да изпълни дълга към детето или към народа си.

През 7-месечната битка Ани-Беа припознава като свой химн песента от популярното детско филмче „Замръзналото кралство“ и в края на разговора ни изпява част от него, като завършва „Слагам край и повече не се боя“.

Въпреки опитите на семейството да се предпази от COVID-19 - майкатата на Ани, баба ѝ и дядо ѝ изкарват COVID-19. Д-р Проданов ги лекува по телефона. Малкото момиченце не е имало никакви симптоми на заболяването.