2700 души, живеещи в условията на бедност в Пловдив, ще могат да получават безплатен топъл обяд в следващите 83 работни дни. Община Пловдив е спечелила продължение на проекта "Обществена трапезария на територията на Община Пловдив“  чрез целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация 2020“. Проектът е на стойност 655 хиляди, ще започне на 4 януари и ще продължи до. Порционът, излизащ 2,70 лв на ден, ще включва супа от 250 грама и 300 грама основно хранене с месо, хляб и десерт в петък. 

В момента за около 250 души храна се доставя до адреса им. По новия проект заради увеличената бройка, храната ще се раздава чрез специални 12 трапезарии, разположени равномерно по две във всеки район. Опция за доставяне до врата ще бъде оставена само за най-трудно подвижните, тъй като автомобилите, с които се правят доставки, са 6. 

"Нека всички, които отговарят на критериите, а те са доход под 363, да подадат заявление в районната си администрация", прикани зам.-кметът по социална политика Георги Титюков. 

Има и новост по отношение на т.н. праг на доходи, като при двама души семейство, при които единият например взима пенсия от 400, а другият - 300 лева, общите приходи за домакинството ще се делят между членовете на семейството и ако доходът на лице излиза под 363 и двамата ще имат право на топъл обяд. Единствено условие е двамата да докажат, че ще живеят заедно. да 369

До момента са подадени около 900-950 заявления, което означава, че дори всички да отговарят на условията, има още близо 1800 свободни места. Крайният срок за кандидатстване е 21 декември, но ако бройката не бъде запълнена, ще се приемат извънредно документи и след този срок. От друга страна, ако има повече желаещи от предвиденото, ще се състави и списък с резерви и при отказали се хора от социалната помощ, веднага ще бъдат включвани хора от тази листа.