111-метров пилон се изгражда на Роженските поляни. Издигането му предизвика остра реакции на природозащитници, които обявиха, че се лее бетон в планината. Инвестицията е на частно лице, което твърди, че пилонът в местността Рожен се изгражда в терен, който не е природен парк и построяването му е напълно законно. Според Симеон Караколев от фондация "Наследство в бъдещето, става въпрос за 200 квадратни метра ливади, в които винаги е влизала селскостопанска техника и със сегашната дейност не се застрашава терена.

Според екозащитници, на земеделски земи може да има само преместваеми съоръжения, а това в никакъв случай не е такова. Пилонът, на който ще се вее българският трибагреник, ще е най-високо поставеният в Европейския съюз. Проектът за изграждане на пилон с националното знаме на Рожен е частно инвестиционно намерение  на фондация "Наследство в бъдещето". Това съобщават от Министерството на земеделието след извършване на проверка. Пилонът ще се издигне на земеделска земя, чието предназначение е променено. Пилонът ще се изгражда в терен частна собственост в местността Рожен, земеделската земя е осма категория, с начин на ползване - ливада с площ 2316 кв. м. След регулярна процедура за промяна на предназначението на земята е издадено разрешение за временно ползване на 196 кв. м земеделска земя за неземеделски нужди от Областна дирекция „Земеделие“ - Смолян. Собственик на имота е Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето".

Предоставена е схема за  поставяне на временен обект, има и становище на регионалната инспекция по околната среда и водите Смолян за съгласуване на обекта. Разрешението за строеж и поставяне е издадено от главния архитект на община Смолян. Контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност.

 

Пиши ПИЛОН и да си ходим!Предвид всички срамни сцени, които се разиграват в държавата, е абсурдно някой да си мисли, че един пилон, колкото и да е дълъг той, ще оправи нещата