Коледен парад на ферментации в село Труд! От сутринта са минали поне 20 цистерни и контейнери... Получихме поне 20 сигнала!, каза за TrafficNews.bg Станимир Тончев от Сдружение “Бъдеще за с. Труд”. Той разказа как цистерните излизат от Централата за производство на топло и електроенергия от Биомаса, а деца са ги заснели. След което са били залашени от шофьори, а кола ги е следила от самия завод, за да им всее страх. 

"И всичко това се случва на навръх Коледа! А в момента има забрана за торене до края на февруари, къде пътуват тези цистерни, това ли е постоянният контрол на БАБХ и РИОСВ? Подадохме сигнал в Районното МВР, но полицията не може да пише актове за екологични нарушения, праща информация на РИОСВ и БАБХ. В момента има около 3000 кубика, чакащи разливане по нивите. Разбрах, че днес е имало над 200 планувани курса, впрегнати са всички цистерни", сподели нашият читател.

Припомняме, конфликтът в село Труд между местните жители и централата за биогаз продължава, след като хората настръхнаха срещу разсипване на биоотпадъци по нивите. В началото на наември те изпратиха кадри, на които се виждаше как цистерни изсипват неясна субстанция върху частни ниви в края на селото.

От Инициативния комитет изпратиха съобщение, в което твърдят, че от централата извършват незаконосъобразни дейности във връзка със забрана на Министерството на храните и МОСВ за замърсяването на земеделските земи. Изключително нагло и арогантно погазване на закона, което за пореден път е незабелязано от иначе упражняващите за пред медиите контрол институции, смятат от хората тук, които неведнъж са констатирали, че вменени от европейски наредби задължения на БАБХ не се изпълняват. Според тях вследствие на това инвеститорът продължава да прави каквото си иска!

Очаквайте становището на БАБХ и РИОСВ по казуса, изправящ на нокти цялото село.