С винени дегустации и турове на забележителности община „Родопи“ се включи за първи път в инициативата Европейски дни на наследството, които тази година имат своето 39-то издание. Двете събития са с адрес Брестовица и село Ситово. 

В Брестовица събитието се проведе във Влаховата къща, паметник на културата от местно значение, днес превърнат в Музей на виното.

Новата инициатива на община „Родопи“ откри кметът Павел Михайлов, в присъствието на заместник-областния управител Иванка Петкова, председателя на ОбС“Родопи“ Георги Цанков, заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев, много гости.

Влаховата къща отвори врати за всички, които искаха да усетят вкуса на уникалните брестовишки вина и да вкусят от специалните мезета , приготвени от местни майстори от Брестник, Брестовица, Цалапица, Марково, Устина и други населени места от Родопската яка.

„Местната култура и традиции са заложени в характера на жителите на нашата община. Затова трябва да ги пазим в автентичния им вид и да ги предаваме на поколенията след нас. Наша задача е да продължим да развиваме нашата община, да я утвърждаване като неповторим регион, да привличаме инвестиции, да пазим наследството си без да губим връзката с предците си. Работим всеотдайно за развитието на нашите населени места!“, каза кметът на общината Павел Михайлов. Той поздрави всички производители.

Туристи посрещна и  село Ситово, които се насладиха на безплатни природно-исторически турове под надслов „Мистиката на село Ситово“. Обходът включва тракийския скално-култов комплекс „Щуда града“, неразгадания и до наши дни Ситовски надпис и църквата „Света Петка“, строена през 1848 година.

Европейските дни на наследството в община „Родопи“ продължават и утре.