Жители на пет асеновградски села и природозащитни организации отново излизат на протест с искане инвестиционното намерение за кариера край Горнослав да не бъде реализирано. От Местния инициативен комитет са провели и среща с кмета на Асеновград Христо Грудев, научи TrafficNews. По време на нея гражданите са поискали той да върне за гласуване в Общинския съвет предложението за отказ от промяна на ПУП-а на защитените територии, попадащи в периметъра на концесията.

Припомняме, че на предходната си сесия Общинският съвет на Асеновград не подкрепи декларацията, която трябваше да изрази несъгласие с изграждане на кариера в землището. В момента такова инвестиционно намерение на фирмата „Запрянови-03“ е одобрено с решение на Министерски съвет.

Съветниците дори не стигнаха до разглеждане на точките, като още в началото спънаха гласуването за включването им в дневния ред. Затова следващият протест ще се проведе именно преди сесия на местния парламент. Целта е жителите да заявят бунта си срещу отказа на институцията да защити гражданските им интереси.

Съветниците на Асеновград не подкрепиха декларацията против кариера до Горнослав, задава се протестМестният инициативен комитет се събира в събота, за да обсъди нови по-мащабни дейности

Кметът Грудев изрази готовност да ни подкрепи. Той се ангажира с това на следващата сесия да върне точките, които поискахме да бъдат гласувани, но така и не влезнаха в дневния ред“, заяви пред наш репортер Мая Христозова – член на Местния инициативен комитет.

Иво Данчев, един от противниците на идеята да се реализира кариерата, сподели, че „неприемлив, дори обиден“ е бил подходът на общинските съветници, бойкотирали разглеждането на предложената от гражданите декларация. „Това беше демонстрация, че съветниците няма да застанат зад нас. Те пасуваха! Надяваме се с новия протест пред сградата на ОбС-Асеновград те да преосмислят позициите си. Разбираме, че трябва да погледнат и страната на бизнеса. Но в крайна сметка приоритет трябва да бъдат гражданите, тяхното здраве и благоденствие“, допълни Данчев.

Борбата срещу кариерата край Горнослав се върна на стартаМестни граждани чакат ОбС-Асеновград да гласува входирана от тях декларация, за да реши какви ще са следващите им действия

Местни разкриха, че в неформални разговори те често чуват реплики като „Вие не разбрахте ли, че тази кариера ще я има?“.

Озадачени сме от подобни твърдения - още повече, когато отново предстои да избираме като суверен кой да ни представлява във властта“, коментира Катерина Фратева, местен жител и инициатор на петиция срещу кариерата.

Ние още не сме чули ясна позиция от страна на Общинския съвет – не само с гласуването, а и с поведението си през последните месеци, те се „въздържат“ да се ангажират с въпроса за концесията. Въпреки протестите, въпреки входираните 550 възражения, въпреки официалните документи и отговори на институции, които Местния инициативен комитет публикува. Въздържат се от официално становище – дали животът на хората с по-висок приоритет от инвестиционно намерение, от което общината и държавата ни печелят по-малко 60 лв. на ден за следващите 35 години?“, допълва Фратева.

Местните са категорични, че в протестните им инициативи няма намесени политически интереси. Подобни твърдения определиха като „черен ПР“, който се лепи върху природозащитните организации, подкрепящи битката срещу изграждане на кариера в защитените зони.

Предстоящата сесия на Общинския съвет в Асеновград е насрочена за 22 март, като се очаква именно тогава градоначалникът да влезе в правомощията си и да върне предложението за разглеждане. Междувременно граждани ще бъдат пред сградата на местния парламент, където да заявят пряко несъгласието си с допускане на 35-годишна концесия за добив на мрамор в земите край Горнослав, Долнослав, Червен, Орешец и Добростан.