Проблеми с машините за гласуване на старта на изборния ден на различни места в страната, бяха докладвани на заседанието на Централната избирателна комисия. Става дума за единични случаи, в които ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини поради различни проблеми - машини, които не са стартирали работа и такива, които не разпознават картите на членовете на секционните комисии.

Машини, които не са стартирали, има в по една секция в избирателните райони Велико Търново, Стрелча, Русе, Благоевград и Бургас.

Във Варна пък в две секции машините били настроени да започнат работа в 8 ч, а не в 7 ч, когато е началото на изборния ден. Там обаче имало по две устройства и гласуването е започнало нормално. По-късно на заседанието на ЦИК бе докладвано, че другите машини са стартирали работа.

В Ямбол пък в две секции имало машини, които били настроени да работят на 13 ноември.

В секция в пловдивския район "Тракия" имало разминаване с хешкода. За този случай ЦИК изиска да получи документ, с който е установено това разминаване.

В две секции - една във Видин и една в Ловеч машините не разпознават четеца за карти и там ще се гласува с хартиени бюлетини, реши ЦИК. 

В Бяла Слатина пък три машини спрели да работят заради проблем с екрана, се твърди в сигнал до ЦИК от избиратели.

"Навсякъде изборният ден е започнал, с изключение на секциите, в които има проблем с машините - на места те са отстранени, на други - не и ще се премине към гласуване с хартиени бюлетини", обобщи началото на изборния ден секретарят на ЦИК Севинч Солакова.

"В чужбина е установен контакт със 742 секции. Единственият проблем е неявяване по места на някои от членовете на секционните комисии. Въпреки това те са стартирали работа. Все още не е установен контакт с 8 секции извън страната, не е открита една секция в Окланд поради забрана на новозеландските власти", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

В една от секциите в Берлин не са се явили двама членове. На тяхно място са дошли резервни членове, които обаче са съпрузи. В секция в Молдова пък от 5-членна комисия, са се явили само двама души.