Видео с малко мече, което тича посред бял ден, обиколи социалните мрежи. Малко мече беше заснето от преминаващи по пътя от село Грохотно към Девин да тича по шосето. Автор на видеото е Дериян Агов, който снимал мечето да тича, уплашено от фаровете и шума от автомобилите. 

А преди няколко дни жителите на село Михалково заснеха друго малко мече да тича по главния път. По думите на местните двете мечета са около 2 годишни и най-вероятно са отбити от майките си. По думите на кмета село Михалково Дамян Ганев мечето не е за първи път се появява и не е агресивно.

“Имаме информация от горските служители за видяното мече на пътя до село Грохотно, както и за мечето, заснето в село Михалково. Има сигнал за видяно мече и в Кестен. Проблемът е, че мечките нямат естествена храна в гората в момента и навлизат в населените места. Ние можем да реагираме само при щета, такава щета не е нанесена в трите населени места”, каза Здравко Бакалов, директор на Южноцентралното държавно предприятие в Смолян.

И допълва, че годината е лоша за горско плодните дървета, няма в гората круши, ябълки, няма малини и боровинки. Мечетата търсят храна, за да се запасят за зимния сън. Последно време сигналите за мечки зачестяват, поясняват от горското стопанство. Именно затова се обмислят варианти да се определят лица от стопанството, към които местното население да сигнализира за навлязла мечка в селото или града.