Със заповед на кмета Павел Михайлов се отваря временно изградения обход на река Първенецка. Бордът беше затворен на 1 април заради придошлата река. Покачването на водното ниво причини  заливане на временния обход, изграден с цел осигуряване на пътна връзка между Първенец и Брестовица.

За да бъдат предотвратени критични и бедствени ситуации преди предстоящото снеготопене и бъдещите интензивни валежи, бе препоръчано на община „Родопи“ да извърши проверка и да прецени дали е необходимо запазването на обходната пътна връзка.

Обходният маршрут за автомобили беше изграден заради строежа на нов мост в село Първенец. Новата стомано-бетонна конструкция е с две платна, всяко по близо 4 метра дължина и два нови пешеходни тротоари.

Мостът в село Първенец е най-пряката връзка между селата от Родопската яка и е удобен за наетите в промишлените зони около Околовръстното шосе на Пловдив.

Реализацията на един от най-важните проекти за общината започна през септември месец миналата година. Инвестицията е за близо милион и 400 хиляди лева.