Община Кричим връща всички учениците обратно в клас. Те ще имат достъп до присъствено обучение без да се налага да преминават през тестване за COVID-19. Мярката е наложена след като Кричим прескочи критичната точка и вече отчита спад на заболеваемостта. Припомняме, че спрямо заповедта на образователния министър, училищата отварят без ротация и тестване при заболели под 250 на 100 000 души на 14-дневна база.

Следващата община в региона, която може да последва примера ѝ, е Калояново. Това  съобщи за TrafficNews директорът на РУО-Пловдив Антоанета Кръстанова. Общината се намира на границата, а ако тенденцията продължава да е положителна, скоро там ротационният принцип ще приключи.  

Наблюдаваме как се движи кривата на заболеваемостта поне няколко дни, когато е близо до границата.  Това се налага, за да няма резки промени и при децата – да ги връщаме тук в едната, ту в другата форма. Очакваме и се надяваме Калояново да задържи спада и да можем да върнем учениците в клас“, допълни тя.

От утре пък се очаква вратите на още училища в Пловдивско да отворят за ученици от V до XII клас. Образователните институции в Карлово и Куклен, където заболеваемостта е под 500 на 100 000 заболели от COVID, ще действат на ротационен принцип. Там 50 процента от големите ученици ще бъдат на двуседмичен цикъл от присъствено и онлайн обучение.

За съжаление обаче не така стоят нещата при община Лъки. Там заболелите вече са скочили над 800 на 100 000 и сега се отчита висок коефициент на заразяване на локално ниво.

Според мен това е вторият град след Сопот, в който явно сега вирусът циркулира по-наситено. И това се случи много бързо. Всички освен малките ученици се обучават вкъщи. Що се касае до децата от начален етап, там първоначално нямаше висок интерес към тестването. От тази седмица родителите заявиха желание и ние доставихме тестове, за да ги върнем в клас“, появи още Кръстанова.

По нейно мнение като тенденция се оформя завишаване на доверието от страна на родителите към тестовете. Забелязва се как все повече родители попълват декларации, а броя на малчуганите, които се връщат в класните стаи, се покачва.

В последните седмици дори са постъпвали запитвания дали е възможно сливане на класове, когато паралелката не е постигнала 50 на сто съгласни родители за тестване. Кръстанова обаче допълни, че тази процедура не е регламентирана и на практика е невъзможна за осъществяване. Това е така заради динамиката на обучителния и възпитателен процес при малките, които имат само един учител в начален етап.  

На фона на покачващия се интерес - организацията върви добре, а до момента до Регионално управление на образованието не пристигало нито едно оплакване от началото на процедурата по тестване, посочи още тя.

Раздаваме нови тестове, за да изпълним желанията на родителите. За следващите две седмици тестовете ще ги раздадем утре следобед. Добрата новина е, че имаме достатъчно наличност. В същото време базата в София, от която ни зареждат,  получава ритмични доставки. На този етап нямаме притеснения относно количествата тестове и се справяме добре“, разясни Кръстанова.

В същото време положителните настроения сред родителите са дали отражение и към един от най-скептично настроените към тестването райони в Пловдив. В Столипиново, където почти всички училища не бяха получили необходимия брой декларации, вече са отворили поне по няколко паралелки в ОУ "Димчо Дебелянов", ОбУ "Пенчо Славейков" и СУ "Найден Геров". Единствено НУ "Кирил Нектариев" остава затворено.