ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020 г.

Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони

ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

СНЦ „ МИГ ПЕРУЩИЦА- РОДОПИ“ 

ОБЯВА

за прием на проектни предложения по

Процедура чрез подбор на проектни предложения с два крайни срока за кандидатстване


СНЦ „МИГ ПЕРУЩИЦА-РОДОПИ” обявява процедура за прием на проектни предложения

BG06RDNP001-19.569- МИГ Перущица-Родопи, Мярка 21 „Съхраняване и развитие на местните идентичности и валоризиране на местното културно наследство на територията на МИГ Перущица-Родопи“

1. Цели на предоставяната безвъзмездна финансова помощ по процедурата:

Съхраняване и развитие на местните идентичности /културно наследство, бит, храни, продукти, музика и изобразително изкуство, история, занаяти, обичаи и ритуали,  традиции и др./ с цел тяхната валоризация, интегрирането им в развитието на туризма, чрез ефективни маркетинг, популяризация и реклама.

2. Допустими кандидати

2.1.Общините от територията на МИГ Перущица-Родопи;

2.2. Юридически лица с нестопанска цел, със седалище и адрес на територията на МИГ Перущица-Родопи;

2.3. Читалища от територията на МИГ Перущица-Родопи;

2.4.  СНЦ „МИГ Перущица-Родопи“.

Максималният размер на финансовата помощ за кандидат СНЦ „МИГ Перущица-Родопи“ е в размер до 10 на сто от бюджета за проекти в стратегията за ВОМР от ЕЗФРСР.

СНЦ „МИГ Перущица-Родопи“ е допустим получател на финансова помощ, ако:

1. проектът, за който кандидатства за финансиране, е в обществена полза,

2. никой от членовете на колективния управителен орган, както и свързано с него лице по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон, не е изпълнител или подизпълнител на дейностите на проекта, и

3. не е постъпило друго предложение за финансиране по мярката по провежданата процедура.

3. Допустими дейности:

Допустими са само дейности на територията на МИГ и са за:

1.Проучване, изучаване и съхранение на местните идентичности - култура, бит, типични местни храни, типични местни продукти, музика и изобразително изкуство, история, традиционни занаяти, обичаи и ритуали, неписана и писана традиция.

2. Организиране и провеждане на:

-     Временни и постоянни тематични изложби /етнографски, археологически, типични местни храни, типични местни продукти, занаятчийски продукти и др./, свързани с културното наследство и местните идентичности на територията;

Концерти

Театрални представления

Събори, фестивали, чествания и други публични мероприятия.

3.Популяризиране и валоризация на местните идентичности и култура, чрез:

Разработване и разпространение на филми, видео клипове или мултимедийни възстановки;

Разработване и разпространение на информационни материали (брошури, тематични изследвания, снимки, каталози и др.)

Разработване и представяне на макети, възстановяване на елементи от традиционни костюми или предмети от традиционния бит;

4.Подготовка, организация и провеждане на местни празници – събори, панаири, фестивали,  хепънинги, възстановки на исторически събития, театрални представления и др.

5.Подготовка за извършване на проучвания и съхранение на археологическите паметници на територията.

4. Допустими за финансова помощ са следните разходи:

1. Възнаграждения за физически лица, за дейности пряко свързани с изпълнението на проекта, включително осигурителните вноски, начислени за сметка на осигурителя върху договореното възнаграждение;

2. Разходи за организиране на пътувания - разходи за командировки: пътни, дневни разходи и нощувки, съгласно действащите Наредба за командировките в страната;

3. Разходи за материали, консумативи;

4. Разходи за закупуване на оборудване  – до 15 % от общата стойност на допустимите разходи;

5. Разходи за външни услуги;

-Наем на помещения и апаратура;

-Разходи за отпечатване на материали – каталози, брошури, плакати и др.;

-Разходи за организиране на семинари, срещи и други подобни;

Други разходи за външни услуги, необходими за изпълнението на дейностите по проекта (пощенски разходи, застраховки, разходи за изготвяне на проекти за извършване на археологически проучвания, реставрация и консервация и др.).

5. Период за прием:

Процедурата се обявява с два крайни срока за кандидатстване, но втори прием ще има само в случай, че има наличен финансов ресурс след първия прием.

Вторият период за прием е с начален срок 04.07.2022 г., а крайният срок за подаване на проектните предложения  е 10.08.2022 г., 17:00 часа.

6. Място на подаване на проектни предложения:

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg,  лично от законния представител на кандидата или от упълномощено от него лице .

7. Бюджет на приема:

Размер на БФП – 771,30 лв.

Минимален размер на допустимите разходи за проект- 0,00  лева.

Максимален размер на допустимите разходи за проект 15 000,00 лева.

Минимален и максимален размер на безвъзмездната финансова помощ е :

за получател  публично лице, читалище или юридическо лице с нестопанска цел и проектът не генерира приход,съгласно „Анализ разходи-ползи (финансов анализ), изготвен по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, интензитетът е 100% и минималният размер на БФП  е 0,00 лева  а максималният размер на БФП  е 15000,00 лева.
за получател  публично лице и проектът генерира приход,съгласно „Анализ разходи-ползи (финансов анализ), изготвен по образец, утвърден от изпълнителния директор на ДФЗ, интензитетът е 70% и минималният размер на БФП  е 0,00 лева  а максималният размер на БФП  е 10 500,00 лева.
за получател  частно лице и проектът е в обществена полза интензитетът е 70% и минималният размер на БФП  е 0,00 лева  а максималният размер на БФП  е 10 500,00 лева.
за получател  частно лице интензитетът е 60% и минималният размер на БФП  е 0,00 лева  а максималният размер на БФП  е 9 000,00 лева.

8. Критерии за оценка на проектни предложения и тяхната тежест:

КРИТЕРИИ ЗА ОЦЕНКА НА ПРОЕКТИ ПО МРКА 21 ОТ СВОМР И ТЯХНАТА ТЕЖЕСТ

Максимален брой точки

1. Вид кандидат:

* Проектът е на ЮЛНЦ или читалище: 20 точки

* Проектът е на община: 10 точки

20

2. Проекти, възстановили/съхранили/оживили повече от един обичай/традиция/занаят/кулинарна традиция/ честване на исторически дати и местни празници, характерни за територията МИГ:

20

3. Проектът се реализира на територията на повече от 2 населени места на територията на МИГ

10

4. Проектът предвижда създаването и поставянето на театрално представление, концерт и/или други сценични представления на местни самодейци от територията на МИГ:

20

5. Проектът включва дейности за популяризиране на опазването на околната среда:

10

6.Проектът включва дейности представящи обичай/традиция/ занаят/кулинарна традиция/ честване на исторически дати и празници, характерни за етническите малцинства на територията МИГ:

20

ОБЩО

100

 

За да бъде предложено за финансиране едно проектно предложение, общата крайна оценка на етап техническа и финансова оценка трябва да е равна на или по-голяма от 10 т.

ВАЖНО! В случай, че две или повече проектни предложения имат еднакъв общ брой точки по критериите за оценка и не е наличен финансов ресурс за финансирането им,  тези проекти ще бъдат допълнително приоритизирани/класирани, като се подреждат в низходящ ред при последователно прилагане на следните критерии:

1. Проекти, възстановили/съхранили/оживили повече от един обичай/традиция /занаят/кулинарна традиция/ честване на исторически дати и местни празници, характерни за територията МИГ;

2. Проектът предвижда създаването и поставянето на театрално представление, концерт и/или други сценични представления на местни самодейци от територията на МИГ.

Допълнителни точки по горепосочените критерии няма да бъдат присъждани на проектното предложение.

Горепосочените критерии ще се прилагат само за допълнително класиране, в случай на получен равен общ брой точки по критериите за оценка и недостигащ финансов ресурс. Всеки един от следващите критерии след първия ще се прилага, ако проектите продължават да имат равен брой точки по предходния приложен критерий. 

В случай, че проектните предложения имат равен брой точки и след прилагането на допълнителното приритизиране/класиране и при недостатъчен бюджет по процедурата, същите ще останат в списък на резервните предложения.

9. Лице/а за контакт и място за достъп до подробна информация;

За контакти:

Даниела Салкина – Изпълнителен директор, телефон: 0885202428

Стефка Кръстева – Експерт по прилагане на СВОМР, Телефон: 0877538893

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения, а писмени разяснения ще бъдат дадени в 10-дневен срок от получаване на искането, но не по-късно от две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване по първи прием.

Допълнителни въпроси могат да се задават само по електронната поща, посочена по-долу, като ясно се посочва наименованието на процедурата за подбор на проекти:

Адрес на електронна поща: trakijskorodopskata.yaka@abv.bg

Пакетът документи за кандидатстване е публикуван на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

10. Начина за подаване на проектни предложения:

Подаването на проектното предложение по настоящата процедура се извършва изцяло по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и подаване на формуляра и придружителните документи чрез Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020), чрез модула „Е-кандидатстване“ на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg, лично от законния представител на кандидата или от упълномощено от него лице.