Пловдивското село Куртово Конаре става smart village - част от умните европейски села. Добрата новина навръх Благовещение съобщиха от читалище "Любен Каравелов", които от една година работят за този успех.
 
Ето какво разказа екипът на читалището относно хронологията на събитията, довели до приемането на селото: 
 
В конкуренция на 734 европейски села, подадохме формуляр, който беше обемист и трябваше да представим идеи за развитието на нашето село, а също и много други неща. През юли 2020г. бяха избрани 16 селища, имаше 5 пилотни и така одобрените станаха 21. Тогава бе избрано българското село Брестово - обл. Ловеч - като по-малко и планинско/част от критериите/.
 
През септември дадоха шанс на всички останали да се включат, като сами изработят своя стратегия на селото. Работейки в екип и с редовни консултации с хора от общността - представители на кметство, бизнес, граждански сектор, изработихме нашата Стратегия за развитие на Куртово Конаре. И вчера получихме отговор, че стратегията ни е сред още 19 - одобрена и впечатляваща, като по този начин ние ще бъдем включени в проект Smart Rural 21 и Куртово Конаре ще бъде на картата на умните европейски селища.
 
На втория етап са се регистирали 185 селища от 23 страни от ЕС и 2 - извън ЕС. Темата за smart villages е актуална и заема своето място в Общата селскостопанска политика на ЕС. Оказа се, че само в България засега все още няма реакции и идея за включване в бъдещата ПРСР, но се надяваме да се осмисли ролята на местните общности и да се заработи в тази посока в близките няколко месеца.
 
А ето и какво ни дава проект Smart Rural 21, който се реализира до юни 2022г:
 
Проектът е подкрепен от Европейската комисия (Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“).
Подкрепата се изразява в следното:
- ще получим консултации от български и европейски експерти за интелигентно развитие на селото при изпълнение на изготвената от нас стратегия
- екип от селото ще получи възможност да посети някои от останалите 20 подкрепени селища, ако има възможност при сегашните условия
- екипи от другите селища в проекта ще посетят Куртово Конаре, за да видят как общността в селото развива стратегията си и да разкажат техния опит на хората от Брестово / ако има възможност в пандемичната ситуация/
- обменят се и ще бъдат обменени добри практики чрез онлайн академии и онлайн-кафета - вече участвахме в няколко такива и с удоволствие наблюдаваме случващото се в други села в ЕС
-всички дейности по развитие на стратегията ще получават текуща публичност в България и Европа, както и място за представяне на платформата на проекта Smart Rural 21.
 
Бавно, трудно, но се получи! Стратегията всъщност това са нашите общи цели за по- добро качество на живот на всички нас - това, което искаме да се случи в годините 2021-2024 г. Около 60 страници е с подробни анализи, цели, приоритети, мерки и с най-голямо удоволствие я предоставихме и консултантския екип, който изготвя ПИРО - План за интегрирано развитие на общината, защото всички умни действия са плод на общи усилия - местна общност, община, бизнес, НПО. Благодарим на всички, с които в продължение на месеци се срещахме или онлайн даваха своите идеи! Бъдете здрави, умни хора от Smart Kurtovo Konare!