Пострадалите при учебния десант край пловдивското село Чешнегирово трима американски военни бяха настанени в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Единият от тях е в тежко състояние, има опасност за живота му, са съобщили от Военното министерство, цитирайки американското военно командване. Днес следобед двама от тях са били изписани, разбра TrafficNews.

Военна полиция и Военна прокуратура вече разследват причините за инцидента, довели до смъртта на канадски парашутист тази нощ. Образувано е досъдебно производство.

Никой от жителите на село Чешнегирово не е разбрал за фаталния инцидент, довел до смъртта на парашутиста по време на провелите се снощи полети. Самият кмет на селото Христо Атанасов сподели пред TrafficNews.bg, че е получил информация тази сутрин от регионални медии. 

"Знае се, че има един загинал канадец и трима ранени", потвърди той пред камерата ни. Кметът сподели, че подготовката за учението е протекла спокойно, а хората са били предупредени чрез дипляни и съобщения. Никой не бил притеснен от прелитащите ниско над селото самолети, защото подобен тип полети не били рядкост в района. 

Местни хора пък споделиха, че са видели на място представители на американското посолство. По думите им, те пристигнали няколко часа след инцидента. Полетите се осъществили около полунощ. 

Припомняме, канадски парашутист загина тази нощ по време на военното учение "Swift Response 19" край Чешнигирово. При учебния десант са пострадали още трима американски военнослужещи. Канадецът е скочил от един от военните самолети, участващи в учението, но поради технически причини парашутът му не се е отворил. Американците са пострадали също при скока, тъй като са били близо един до друг.

Междувременно най-после Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа излезе с официално изявление за учението ”SWIFT RESPONSE 2019” и трагедията, която се случи на него.

"На 18 юни 2019 г. eдин военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище ”Чешнегирово“ на територията на Репубика България, докато са участвали в многонационалното учение SWIFT RESPONSE 2019, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. Десантирането беше прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Всички ранени незабавно бяха транспортирани до местни болници, където на един от военнослужещите е констатирана смъртта, един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани", става ясно от изявлението.

”Въпреки че ние предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите и се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование“, пише още в изявлението.