Инж. Борис Калибацев бе удостоен с почетното звание "Доктор хонорис кауза“ на Университета по хранителни технологии-Пловдив. Това стана на тържествена церемония,  състояла в зала "Хоризонт“ на висшето училище. 

Титлата се връчва на инж Борис Калибацев  с единодушно решение на Академичния съвет, съобщи ректорът на УХТ-Пловдив  проф. Галин Иванов. Тя е за изключителния принос за развитието на университета и на хранителната индустрия в България. Доц. Кирил Михалев  представи номинацията от името на Инициативния комитет за удостояването на инж. Борис Калибацев с почетното звание "Доктор хонорис кауза".

Борис Калибацев е роден на 12 септември 1961 г. в Петрич. Придобива магистърска степен, специалност „Технология на месото и рибата“, във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (понастоящем УХТ – Пловдив) през 1986 г. Провел е и дългосрочна специализация по икономика към УНСС-София. Професионалната кариера на инженер-технолог Борис Калибацев стартира в месокомбинат „Родопа“ в Пловдив през 1986 г., а от 1997 г. той е собственик и управител на  „Филикон-97“.

 
Инж. Калибацев е член на Управителния съвет на Българската агрохранителна камара. Той  е един от най-изтъкнатите и авторитетни предприемачи в хранителния бизнес. Неговата компания „Филикон-97“ е водеща в Пловдив и една от най-големите фирми в България с традиции в производството на консервирани храни и плодови сокове. "Неотдавна посетих "Филикон 97" и се убедих на място, че технологичното оборудване на фирмата е много модерно и е над средното европейско равнище", отбеляза доц. Кирил Михалев.

„Филикон-97“ е сред най-дългогодишните и постоянни партньори на УХТ, подпомагащи практическото обучение на студентите чрез осигуряване на практики и стажове. Много от студентите след дипломирането си започват професионалната си кариера в компанията. Бидейки бивш възпитаник на Университета по хранителни технологии, г-н Калибацев има съществен принос не само за популяризиране и утвърждаване на имиджа на Университета, но също и за подобряване на учебната материално-техническа база. С негово съдействие  се организират и всички престижни форуми и знакови събития на УХТ през последните 20 години.

"Изключително много се вълнувам. Това е голяма изненада за мен, защото не съм се стремял за такава титла. Този университет, на който аз съм рожба е, е всичко за което аз съм се борил. Изказвам голяма благодарност на ръководството и преподавателите. Умолявам преподавателите да работят още по-активно за неговото развитие. Все пак тук са се раждали всички директори на хранителната индустрия в България", заяви  инж. Калибацев.

На церемонията присъстваха кметът на район Централен"  Георги Стаменов, бившият кмет на Пловдив Здравко Димитров, епископ Сионий, ректори на университета от предишни мандати, представители на браншови организации в хранителния сектор, членове на Съвета на настоятелите, сред които и доц. д.ик.н. Иво Димитров и преподаватели.