Училищна анкета за дигиталната среда съдържа въпрос за половата идентичност, като наред с отговорите: "Момче", "момиче", "предпочитам да не казвам", предлага и отговор "друго".

Директорът на 31-во Средно училище за чужди езици и мениджмънт в София Надежда Николчева не вижда връзка между дигиталната среда и половата принадлежност, а отговорът "друго", според нея, ще провокира ирония и забавление сред учениците.

Тестът се нарича СЕЛФИ и е създаден от Европейската комисия, България не е участвала в разработването му, обясниха от просветното ведомство.

Министерството на образованието разпространява единствено информация за анкетата, а тя се прилага по желание от училищата.

На въпроса дали този отговор "друго" провокира джендър идеология, Николчева отговори така: "Вероятно от там произлиза, не знам доколко ще провокира. Сред учениците ще провокира основно забавление. Не може с един въпрос да провокираш тази идеология, или която и да било друга. Ако трябва да съм откровена, така поднесено, то работи срещу джендър идеологията, когато става въпрос за тийнейджъри".

Инструментът СЕЛФИ е създаден от Европейската комисия и България не е участвала в разработването му, поясниха от просветното ведомство пред "Дарик". Прилага се по желание на училищата във всички държави от ЕС.

Министерството на образованието твърди, че до момента 900 учебни заведения у нас са проявили интерес към анкетата.