Една от най-спорните теми под тепетата са т.нар. умни светофари и системата за зелени вълни. Според повечето от шофьорите тези система не само, че не функционира, но и още повече задръства града.  

Дали обаче е така?

Близо една четвърт от пътната светлинна регулация работи денонощно, а останалите светофари се изключват поетапно, като работата им се прекратява в рамките от 20.00 до 00.00 часа, в зависимост от трафика и големината на кръстовището. През деня, когато движението по улиците е по-интензивно, дежурните в центъра за управлението на трафика регулират т.нар. "зелена вълна", за да не се образуват задръствания, заяви в интервю за TrafficNews.bg инж. Маньо Петров, ръководител на Центъра за управление на трафика в Пловдив.

Първоначално точките, които са били внедрени в системата за видеонаблюдение на трафика, са 50, а в момента те са надградени с още 20 контролера, които могат да се регулират в реално време. В града има разположени 24 камери за видеонаблюдение в реално време, които са 360-градусови. С тях специалистите наблюдават кръстовищата. Когато бъде забелязан някакъв проблем в даден район, режимът на работа може да бъде променян. 

Какво сподели инж. Маньо Петров за работата на Центъра за управление на трафика в Пловдив, както и за т.нар. "умни светофари" и "зелена вълна", вижте във видеоматериала на ТРАФИК ТВ: