Фабрика за преработка и рециклиране на отпадъци ще бъде създадена в община Марица. Става дума за първия общински завод за преработка на пластмаса, съобщи кметът на общината Димитър Иванов по време на съвместна пресконференция с вицепремиерът Даниел Лорер и екоминистърът Борислав Сандов. 

"Щастлив съм да съобщя за съвместен проект между бизнеса, общината и държавната власт за израждане на предприятие за преработка и рециклиране на пластмаса. Община Марица разполага с подходящ терен и има готовност за проектиране, за да бъдем пионери в тази област и да сме пример за останалите общини", посочи Иванов. 

Той допълни, че е похвално, че "най-после държавната власт обръща внимание за многократно споменатите проблеми в общините, а именно за отпадъците".

По думите му успешното реализиране на този проект е изключително важно за да може общината да преработва пластмасата, която се изхвърля. 

"Надявам се с общи усилия да можем да намалим и спрем незаконно изхвърляне на боклук. За съжаление, докато не се бръкне в джоба на българина, той не взима на сериозно апелите за опазване на чистота. Многократно сме предоставяли информационна брошури, призовавали сме да се спре незаконното изхвърляне на боклуци", допълни Иванов. 

Все още няма прогнозна стойност на инвестицията, разглеждат се два възможни терена в община Марица за изграждането на фабриката. Кметът обаче подчерта, че проектът е на етап, в който се разглеждат различните технологии, които могат да се внедрят, така че рециклирането и преработката да бъдат екологични. 

Лорер от Пловдив: Може да привлечем инженери от Източна Украйна за работа в БългарияВече се водят разговори с компании, които имат развойни центрове в Украйна

Министрите Лорер и Сандов похвалиха индустриалната зона на Пловдив, качиха се на първия български електрокамионОчакват се плановите инвестиции я ТИЗ да стигнат 1 милиард евро до края на годината