Развойни центрове в България, които имат центрове и в Украйна, са изключително притеснени от събитията в страната. Обмисля се преместване на повечето инженери от Източна Украйна в България. Това обяви министъра на иновациите и растежа Даниел Лорер от Пловдив. Заедно в вицепремиерът Борислав Сандов дойдоха в града под тепетата, за да обсъдят актуални теми по зелена икономика и инвестиции в района.

„Вече имаме разговори с такива компании, които обмислят релокация за стотици украински инженери. Надяваме се те да вземат решение в близко бъдеще, така че да ги подпомогнем в издаване на визи и разрешение за работа“, допълни министъра.

Изключително сме притеснени от напрежението в Украйна. Особено след обявяването на независимостта на двете отцепили се територии ДНР и ЛНР. Това няма как да ни притеснява и заради световния мир, и заради това, че действията се реализират на много близко разстояния до страната ни. Продължавам да мисля, че е възможно да се избегне ескалация, чрез дипломатични действия“, това заяви вицепремиерът Борислав Сандов по повод нажеженото настроение, след като Путин призна суверенитета на Донецка и Луганска народни републики.

Ако се стигне до ескалация, особено ако се стигне до по-тревожната част – до война – то тогава България и останалата част от света ще бъдем потърпевши. Шокова инфлация, прекъсване на доставки са възможни последствия. Надяваме се да не се стига до военен конфликт и тежки последствия, заяви още Сандов.