Паркинг в подножието на Бачковския манастир през изминалата седмица се превърна в ябълката на раздора между управата на Светата обител и собственика на ресторант "Водопада" Георги Паунов. След поредица съдебни дела паркингът вече е собственост на манастира и игуменът епископ Сионий назначава частна фирма, за да събира такса от посетителите. Паунов, който повече от 10 години събира таксите от въпросния паркинг обаче , отказва да приеме новата реалност и се връща в 90-те, като вика бригада от здрави момчета , която "да въведе ред". Той твърди, че има безсрочен договор с Агенция "Пътна инфраструктура"  и всяка година си плаща таксите към агенцията. На тази база той смята, че има правото и задължението да събира такса за престой на автомобилите. 

Паунов  не признава нотариалния акт и неговите хора продължават да събират таксите за вход от 5 лева на час. Неговите служители заплашват както новите наематели, така и хора от управата на манастира. Секретарят на манастира е получал закана, че "ще бъде нарязан на парчета" , а новите наематели предупреждения веднага да прекратят дейност.

По пов ексцесиите TrafficNews се обърна с въпроси към АПИ , за да разберем каква е тяхната позиция по въпроса. Както вече съобщихме , от агенцията нямат претенции към собствеността на въпросния паркинг, а таксата , която Паунов плаща ежегодно е пътна такса по Наредбата за специално използване на пътищата, каквато заплаща абсолютно всеки крайпътен обект. Жоро Манекена, както е известен в района обаче, чете закона като дявола евангелието и явно смята, че плащането на пътна такса му позволява да се разпорежда в чужд имот.

- Чия собственост е към момента паркингът под Бачковския манастир?

- При проверка в Кадастрално-административната информационна система за имот с №02974.12.31, в с. Бачково, е отразено, че той е частна собственост на Бачковска света обител „Успение Богородично“ на основание констативен нотариален акт № 29 том 16 рег. 4769 дело 2937 от 01.11.2018 г., издаден от Службата по вписванията в Асеновград.

 - АПИ има ли договор с г-н Паунов за въпросния паркинг?

- Областно пътно управление  – Пловдив е разрешило на „Бътерфлай – 2003“ ЕООД да ползва обслужващата зона на второкласния път II-86 Пловдив – Смолян при 35-ти км вляво. Разрешенията са издадени за експлоатация на обект „Паркоместа“ за имоти с номера 02974.11.557 и 02974.12.52 по кадастралната карта на с. Бачково, на базата на актуални скици от 05.07.2010 г., в които имотите са отразени като собственост на държавата. На 2 декември 2010 г. е издадено Разрешението за специално ползване на пътищата чрез изграждане на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях, а на 3 май 2011 г. е издадено Разрешение за специално ползване на пътищата чрез експлоатация на търговски крайпътни обекти и пътни връзки към тях. Към момента дружество „Бътерфлай – 2003“ ЕООД плаща такса за това въз основа на Тарифата за таксите, които се събират от Агенция „Пътна инфраструктура”. Подобна такса плащат всички крайпътни обекти. Касае се за такса, а не за наем. Таксите не зависят от собствеността на имота. 

 - За какъв срок е въпросното разрешително?

- Разрешенията за специално ползване на пътищата, издадени на „Бътерфлай – 2003“ ЕООД, са безсрочни и годишната такса за 2021 г. е платена. За изграждането и експлоатацията на търговски крайпътни обекти и на пътни връзки към тях в обхвата на пътя и в обслужващите зони се плащат пътни такси в съответствие с Наредбата за специално ползване на пътищата в размера, указан в Тарифата за такси, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа,  какъвто е случаят с дружество „Бътерфлай – 2003“ ЕООД.

Съгласно Наредбата за специално ползване на пътищата „търговски крайпътни обекти са всички сгради и съоръжения за обслужване на пътуващите и на пътните превозни средства заедно с прилежащия им терен, като: къмпинги, мотели, бензиностанции, газостанции, заведения за хранене, магазини, гаражи и паркинги, пунктове за техническо обслужване на автомобили и пунктове за ремонт на аварирали по пътя автомобили и др., в които се осъществява търговска дейност по смисъла на Търговския закон. Разрешението за специално ползване на пътя чрез изграждане на търговски крайпътен обект и пътни връзки към него е задължително условие за издаване на разрешение за строеж по смисъла на глава осма, раздел III от Закона за устройство на територията.

 - Има ли кореспонденция по казуса с Бачковския манастир и на каква тема?

- Осъществена е кореспонденция с Бачковската света обител „Успение Богородично“ във връзка с административни и граждански производства, които вече са завършили. Страни по тях са били дружеството „Бътерфлай – 2003“ ЕООД, община Асеновград, Службата по геодезия, картография и кадастър /СГКК/ - Пловдив и Областна администрация - Пловдив /заинтересована страна/.

 - АПИ има ли съдебни претенции към имота?

Агенция „Пътна инфраструктура“ е била ищец по гражданско дело №2424 /2019г., по описа на Районен съд - Асеновград. Исковата молба е на основание чл. 54, ал. 2 от Закона за кадастъра и имотния регистър /ЗКИР/. Ответник по делото е Бачковската света обител „Успение Богородично“. Целта на производството е да се установи, че държавата, към момента на одобрение на кадастралната карта и кадастралните регистри на с. Бачково, общ. Асеновград, одобрени със Заповед № 300-5-67/08.11.2004 г. на ИД АГКК София, е собственик на част от поземлен имот с №02974.12.31., която част е с приблизителна площ от около 1410 кв. м и представлява старото трасе на второкласния път II-86 Пловдив-Смолян, както и да бъде установена грешка в кадастралната карта и кадастралните регистри с. Бачково, одобрени със същата заповед.

С Определение №260547/22.12.2020 г. по гражданското дело №2424 /2019 г. производството е прекратено на основание подадена от Агенция „Пътна инфраструктура“ молба за отказ от иск по реда на чл. 233 от Гражданско-процесуалния кодекс. Молбата за отказ от иск по това дело е депозирана поради липсата на достатъчно предпоставки то да завърши в полза на Агенцията, тъй като в хода на делото ответникът е приложил констативен нотариален акт за имот с №02974.12.31, а той не може да бъде атакуван чрез заведената искова молба по реда на ЗКИР, която е за установяване на грешка в кадастралната карта.

Самоуправството на паркинга на Бачковския манастир продължава! Миризмата на кебапчета пречи на полицията да си свърши работатаВреме е прокуратурата да се самосезира