Частната собственост е неприкосновена, гласи чл. 17 , ал. 3 от Конституцията на България. А държавните институции са задължени да спазват и съблюдават закона. Тълкуването на законите не влиза в правата и задълженията нито на гражданите, нито на полицията, нито на прокуратурата. Те са занимават с тяхното прилагане. 

Вероятно по примера на парламента, където през последните дни законите не са на почит, полицията също е абдикирала от задълженията си. Самоуправството на паркинга пред Бачковския манастрир продължава, а ръководството на РПУ -Асеновград е заело позата на щраус и тактично заобикаля казуса , "определяйки го , като "Гражданско- правен". 

Вчера съобщихме за напрежение пред вратите на манастира, заради спор за въпросния паркинг. Управата на манастира , в лицето на епископ Сионий се опитва да влезе във владение на собствеността си, но собственикът на ресторант "Водопада", който се намира в съседство е решил да заложи на прийоми от 90-те и е извикал група здрави момчета, за да въведе ред. 

Ябълката на раздора е паркингът с 23 места, който се намира точно пред заведението, в подхода към манастира. Дълги години той е бил държавна собственост, а от АПИ са го отдавали под наем на собственика на заведението Георги Паунов. Преди три години обаче от Бачковския манастир си възвръщат собствеността над имота. Изчакват да приключат наемните отношения на Паунов с АПИ и го отдават го под наем на фирма, която започва да събира таксата за престой на автомобилите. Паунов обаче не признава нотариалния акт и настоява той да продължи да събира таксите за вход от 5 лева на час. Неговите служители заплашват както новите наематели, така и хора от управата на манастира. Секретарят на манастира е получал закана, че "ще бъде нарязан на парчета" , а новите наематели предупреждения веднага да прекратят дейност.

Въпреки представените документи за собственост, днес служителите на Паунов продължиха да събират такса за паркинга и да заплашват представителите на манастира. 

На място са представители на охранителна фирма, които респектират пристигащите богомолци и им показват на кого точно да си плащат таксите. 

"Вчера попитахме полицията какво ще направи в случая, а един униформен заяви, че прокурорът е препоръчал манастирът да събира таксите за половината паркинг, а ресторантът - на другата половина. Което не знам дали е вярно, но звучи безумно" коментираха служителите на манастира. 

Кой всъщност има право да стопанисва и управлява спорния имот? 

Ако изобщо има някакъв спор за собствеността , той трябва да е между Агенция "Пътна инфраструктура" и Бачковския манастир. Епископ Сионий е категоричен , че няма правен спор с АПИ, изчакал е да приключи договора на наем между АПИ и Паунов и едва тогава манастирът е влязъл във владение. TrafficNews изпрати запитване до АПИ с въпроса, относно собствеността на имота. 

При проверка в Кадастъра установихме, че въпросният имот е собственост на частна религиозна организация и се води за второстепенна улица извън сервитута на пътя Пловдив - Смолян, който е част от републиканската пътна мрежа. Въпросните кадастрални номера, които са записани в договора на Паунов с АПИ, сключен през 2011 година, вече не съществуват. 

Георги Паунов, по -известен като Жоро Манекена, твърди, че защитава интересите на държавата. Ресторантьорът твърди, че не знае, че договорът му с АПИ е прекратен още през 2018 година и смята, че игуменът на манастира няма право да пуска нови наематели прези казусът да бъде изяснен в съда. 

Проверка на TrafficNews обаче установи, че съдебните спорове за въпросния имот са приключили отдавна и то в полза на Бачковския манастир.  

Георги Паунов като бивш наемател едва ли може да има претенции към собствеността на земята. В тази връзка неговите претенции са по-скоро самоуправство и казусът излиза от полето на "частно- правните отношения".

 

И тук отново се връщаме към неприкосновенността на частната собственост,  Конституцията и нейното прилагане. Публична тайна е, че "Водопада" е предпочитано място за запои и банкети на служители на изпълнителната власт, но миризмата на кебапчета не би трябвало да замъглява преценката на отговорните лица. 

Защото все пак грозните сцени се разиграват пред очите на богомолци и чужди туристи, дошли да посетят светата обител. 

Спор за паркинг край Бачковския манастир събра шест патрулкиСобственикът на ресторант "Водопада" Жоро Манекена с претенции към манастирска собственост