С темповете, с които се движи делото срещу Атанас Червенков - Райфъла, процесът вероятно ще приключи на последна инстанция  не по- рано от следващото столетие. Макар и мрачна, тази прогноза е абсолютно реалистична, съдейки от дейсйтвията на страните по делото. Днес за пореден път защитата на бизнесмена - адвокатите Илиян Василев и Сузана Алекова поискаха отводи на обвинителите по делото Атанас Янков и Албена Георгиева, след това на цялата Окръжна прокуратура и накрая на самия съд, макар че това на практика е първото заседание на новосформирания съдебен състав. Адвокатите на останалите трима подсъдими Симеон Генков, Васил Василев и Бисер Романов също се присъединиха към отводите. В обратен ред съдът, с докладчик съдия Екатерина Роглекова отхвърли всички отводи, мотивирайки се че нито една от заявените претенции не са аргументирани с реални факти. 

"Ние сме в политически процес, в който овластени хора отмъщават на г-н Червенков за неговото участие в обществени мероприятия, срещу властта. Същите тези фактори влияят върху прокуратурата и съдебните състави, които гледат делото. Изключително грубият политически натиск се прояви в безпрецедентен натиск на прокуратурата върху предишния съдебен състав на съдия Маркова, който бе принуден да си направи отвод" заяви Илиян Василев. Той обаче така и не посочи нито едно доказателство за своите твърдения. Според него признанието за натиск се четяло на "втори план" в мотивите на съдиите, които си направиха отвод. 

Пореден обрат по делото на Райфъла! Съдът си направи самоотводБизнесменът заяви, че има сериозни здравословни проблеми

Обвиненията срещу прокуратурата бяха още по-тежки. Адвокатът на Червенков заяви, че обвинителите са пристрастни и заинтересовани от изхода на делото. Според него причина за това е дисциплинарното производство, което се води срещу двамата от ВСС, след като в едно от заседанията напуснаха залата в знак на простест  срещу действията на съда. Действително съдиите от предишния състав - Цветан Цветков и Магдалена Маркова са изпратили сигнал до ВСС, в което настояват случая да бъде разгледан от етичната комисия. Адвокатите настояваха публично да бъдат прочетени както сигналът на съдиите, така и този , който са изпратили двамата прокурори. Съдът обаче отказа да го направи с мотива, че в момента тече проверка. Прокурор Янков, който от самото начало бе против да се четат тези сигнали, но е готов да ги предостави, ако съдът реши, заяви, че е готов да изчака и мярката на Райфъла може да бъде гледана, след като са готови резултатите от проверката. 

Скандал в съда! Обвинителите на Райфъла напуснаха демонстративно ВИДЕО и СНИМКИСъдът ги глоби по 500 лева за проявеното неуважение

Защита обаче забеляза подготвената "динена кора" и категорично отказа да чака проверката. Василев обвиния съдия Роглекова, че "си затваря очите, защото така й е удобно"  и я обвини, че я е страх да прочете документите, което е демонстрация на "Липса на воля и професионална чест". В резултат на това той получи лекция в стил "За Емил и възпитанието". 

След четиричасовата процедура по отводите, адвокатите поискаха мерките на всички да бъдат променени. Всички изтъкнаха безпрецедентно дългия срок на задържане - близо 4 години, при положение че делото е още на първа инстанция, Василев за пореден път даде подробности за тежкото здравословно състояние на Червенков и заяви, че той вече има психическо разстройство и е пристрастен към успокоителни. Оказа се, че в прокуратурата има образувано дело за притежание на наркотични вещества срещу Райфъла, но той заяви , че ги пие по препоръка и с рецепта на лекаря на Централния софийски затвор и за да докаже твърденията си извади от джоба си два блистера с ксанакс и лексотан. 

И така след заседание, продължило 7 часа, съдът остави зад решетките и четиримата задържани. Мотивите са, че срокът на задържане не е неразумен, а настоящият състав не е получил доказателства, че здравословното състояние на Червенков не му позволява да остане в ареста. Решението на съда подлежи на обжалване.