Стартира изпълнението на Обект 2 от мащабния проект на Община Пловдив за реконструкцията на район „Централен“ в Пловдив. След 30 месеца основни улици и междублокови пространства в „Аджисан махала“ ще придобият модернизиран вид. Това обяви зам.-кметът по строителство Пламен Райчев, който направи символичната първа копка заедно с Мартин Маринов и Николай Рангелов - представители на софийската фирма „Алфа Билд Инжинеринг“ ЕООД. Тя спечели обществената поръчка на Община Пловдив за 1,3 млн. лева без ДДС.

Изпълнителите на проекта очертаха бъдещия облик на карето. На места настилката на калдъръмените улички ще бъде подменена с бетонови павета. За останалите платна е предвидено полагането на асфалт. В ремонта влиза и рехабилитация на подземната инфраструктура – подмяна на водопроводна мрежа. Ще бъдат реконструирани още прилежащите тротоари и енергоспестяващо улично осветление.

Проектът, който се реализира по оперативна програма „Региони в растеж“, ще струва малко над  10 230 000 лв.. От тях 9 770 000лв. безвъзмездна финансова помощ и евросредства, а собственият принос на Община Пловдив 463 093лв.

„Допълвам - общата стойност на целия проект е 10 мил. лв., но на конкретния обект стойността е милион и половина. Това са 4 подпозиции, в който ще рехабилитираме инфраструктурата. Всичко е част от по-мащабен проект,  замислен за обновяване на централната част на Пловдив. Надяваме се в края на 2023г., когато изтича и срокът на проекта, да се поздравим за една нова и удобна за жителите инфраструктура“, заяви Пламен Райчев.

Припомняме, че карето попада в Обект Г2 от по-мащабния проект за реконструкция на улици в централен Пловдив, чиято реализация стартира  официално през декември.

Официално! Започна дългоочакваният проект за район "Централен" за голямо градско обновяванеКметът направи символична копка на каре Г1 по проекта

Повече за проекта:

Г1 е с предмет реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление по улици във въпросните квартали.  Част от улиците бяха ремонтирани през предходната поръчка, но не по цялата им дължина. Това са ул. „Балкан”, ул. „Неофит Бозвели” (северно от ул. „Марагидик”), ул. „Мортагон”, ул. „Райно Попович”, ул. „Александър Пушкин” (от пл. „Александър Малинов” до ул. „Картово” и от ул. „Драгоя Божилов” до ул. „Неофит Бозвели”), ул. „Драгоя Божилов”, ул. „Страхил”, ул. „Княз Черказки” (северно от ул. „Марагидик” до ул. „Балкан”), ул. „Ивац”.

Г2 е разделена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони. И двете си позиции на първо място е класиран консорциум между три компании, в който влизат -  „Еко-Хдиро 90”, „София Асфалт”, „Ай Строй Инженеринг”. 

Г3 е пространството на запад от ул. „Захари Зограф”, на север с ул. „Селемински”.

Г4 е за реконструкция на площад „Шахбазян”(Житен пазар), както и прилежащите му площи и паркова зона.