Стартира дългоочакваният за район "Централен" проект, с който се очаква да бъдат реконструирани междублокови пространства, изградени спортни и детски площадки, рехабилитирани улици и прилежащите им тротоари. 

Кметът Здравко Димитров направи символична копка на каре Г1 по проекта "ОБНОВЯВАНЕ НА ГРАДСКАТА СРЕДА В ОБЩИНА ПЛОВДИВ - 2020-2023 г.“ по Оперативна програма „Региони в растеж“. Заедно с  него бяха и с зам.-кмета Пламен Райчев и зам.-кмета на “Централен” инж. Тошо Пашов. На събитието присъстваха и представители на фирмите, с които общината е сключила договори за изпълнение на проекта. 

„Пожелавам успех на строителите.  Този проект е много важен за Пловдив и за пловдивчани. Очаквам реализирането му да се подобри качеството на живот на гражданите“, заяви Зико и припомни, че този проект е бил спасен за 20 дни.

Зам.-кметът Пламен Райчев определи това като много важен и щастлив ден за пловдивчани и жители на район "Централен". 

„Общината щеше да изгуби 38 млн. лева. Дори щяха да ни накажат за неусвояване на евросредства“, коментира Димитров.

Припомняме, че бенефициент на проекта е Община Пловдив като общата сума е 10 233 472,92 лева. Основната цел е подобряване и реконструкция на  обновяване на пл. „Житен пазар“ - като място за отдих, срещи и игри на децата.

 

Избраха фирми за последното голямо градско обновяване в Пловдив за 7 млн. лева, пуснаха нова поръчка за пл.„Шахбазян"С трите поръчки ще се затвори старият програмен период по „Региони в растеж”

Две от трите обществени поръчки, които са  за  последното градско обновяване през „Региони в растеж” в този програмен период, са завършени с избрани изпълнители. Общата стойност на трите поръчки е за 8 млн. лева, като само по една от тях все още няма фирма, която да извърши дейностите.

4 са обособените позиции. Днес се прави първа копка на позиция 1 и позиция 3. За позиция 2 има избран изпълнител , а позиция 4 е в етап на тръжна процедура. Там още се разглеждат предложенията на участниците.

Ще се реконструират улици и прилежащите им тротоари в Първа градска част - юг:, ул. „Неофит Бозвели” (северно от ул. „Марагидик"), ул. „Райно Попович”, ул. „Александър Пушкин” (от пл. „Александър Малинов” до ул. „Картово” и от ул. ,Драгоя Божилов” до ул. „Неофит Бозвели”), ул. Драгоя Божилов”, ул. „Страхил", ул. „Ивац".

Проектът предвижда обновяване на пл. „Житен пазар“ - като място за отдих, срещи и игри на децата. Алейната мрежа е коригирана съобразно пешеходните потоци. Проектиран е амфитеатър. Настилките в целия парк, както и амфитеатъра са решени в два основни цвята. За алеите се предвижда полагане на паваж. Ще бъдат обособени кътове с места за отдих – пейки и поставяне на кошчета за отпадъци в близост до местата за отдих, както и стойки за велосипеди.

Припомняме, че по Инвестиционната програма по ос 1 на оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 в края на 2019 г. общината подаде 5 проектни предложения за над 38 млн. лева и всички от тях бяха одобрени от МРРБ. И петте проекта са в процес на изпълнение и по нито един от тях не се наблюдава закъснения по графиците и се очаква те да приключат успешно през средата на 2023 г., посочиха от Общината. 

Г1 е с предмет реконструкция и рехабилитация на улици и прилежащите им тротоари и въвеждане на енергоспестяващо улично осветление по улици във въпросните квартали.  Част от улиците бяха ремонтирани през предходната поръчка, но не по цялата им дължина. Това са ул. „Балкан”, ул. „Неофит Бозвели” (северно от ул. „Марагидик”), ул. „Мортагон”, ул. „Райно Попович”, ул. „Александър Пушкин” (от пл. „Александър Малинов” до ул. „Картово” и от ул. „Драгоя Божилов” до ул. „Неофит Бозвели”), ул. „Драгоя Божилов”, ул. „Страхил”, ул. „Княз Черказки” (северно от ул. „Марагидик” до ул. „Балкан”), ул. „Ивац”.

Г2 е разделена на две позиции, като касае благоустрояване и озеленяване, рехабилитация и социализация, изграждане на детски площадки и на спортни площадки в междублокови пространства в няколко зони. И двете си позиции на първо място е класиран консорциум между три компании, в който влизат -  „Еко-Хдиро 90”, „София Асфалт”, „Ай Строй Инженеринг”.  

Г3 е пространството на запад от ул. „Захари Зограф”, на север с ул. „Селемински”.

г4 е за реконструкция на площад „Шахбазян”(Житен пазар), както и прилежащите му площи и паркова зона.

С тези проекти Пловдив ще приключи програмния си период от Европа. В момента се изготвят и новите планове за градско възстановяване и развитие за периода 2021 – 2027 година.