С първа копка на гара Тракия в Пловдив стартираха строителните дейности по договора за модернизация на жп участъци Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре, част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив”.

На официалната церемония присъстваха заместник министърът на транспорта и съобщенията Божидар Костадинов, генералният директор на НКЖИ инж. Златин Крумов, областният управител на Пловдив Йордан Иванов и кметът на район Тракия Костадин Димитров. 

Железопътен възел Пловдив е една от най-важните железопътни връзки в България, тъй като е пресечна точка на част от трансевропейските и основни национални транспортни оси. Цялостното реализиране на обекта ще допринесе за модернизацията на съществуващата инфраструктура, съгласно стандартите на ЕС и европейските транспортни политики, увеличаване капацитета на железопътната линия за осигуряване на възможностите за поемане на прогнозирания трафик, включително увеличаване скоростта на движение на влаковете, удовлетворение на европейските изисквания и подобряване на безопасността на железопътната инфраструктура.

Припомняме, че стойността на договора по проекта е 132 520 700 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение – до 35 месеца. Изпълнител на договора е Обединение „Геострой Лантания“, включващо фирмите „Геострой“ АД и „Лантания“ АД.

Обхватът на договора за модернизация на железопътните участъци Пловдив-Крумово и Пловдив-Скутаре включва дейности по проектиране и строително - монтажни работи. Ще бъдат обновени и жп гарите Пловдив разпределителна, Крумово, Скутаре, както и разделен пост Тракия.

Предвижда се инсталиране на нови системи за сигнализация и телекомуникация. Изграждането на 2 нови пътни надлеза и 2 съоръжения за пешеходно преминаване на две нива, отговарящи на изискванията за лица с намалена подвижност. Предвидено е и изграждането на шумозащитни съоръжения в урбанизираните територии, предпазни огради по цялото протежение на жп линията, както и нови водоотводни съоръжения, дренажи и отводнителни системи.