Ако нещата се осъществят по този начин, Математическата играе ролята на кукувица. Приютена преди години в гнездото, а в един момент изхвърля приемника си“. Изказването на Красимир Куцаров - представител на Обществения съвет на ОУ „Драган Манчов“ ясно показа липсата на единомислие относно построяване на нови сгради на двете училища в Пловдив.

Ден преди сесията на Общински съвет под тепетата, на което ще се гласува предложението за кандидатстване за 12 млн. лв. по Плана за възстановяване училищното - ръководство на „Драган Манчов“ отново натърти, че не е съгласно с това да се местят от сградата си.

Припомняме, че тези средства ще бъдат инвестирани в нова сграда на основното училище и пристройка в двора на ул. „Чешмир“, която временно ще се ползва от МГ. Децата на „Академик Кирил Попов“ ще ползват сградите, докато не бъде построен дълго спряганият им самостоятелен корпус зад хотел SPS  в Тракия.

Стефан Стоянов: С 12 млн. лева разделяме МГ-то и ОУ „Драган Манчов”, това е само първата стъпкаЗа да намерим средства за нова сграда и кампус за Математическата гимназия най-малко трябва проект, заяви зам.-кметът

Както не веднъж стана ясно обаче – този вариант не устройва училищното ръководство и родителския актив на ОУ „Драган Манчов“. Недоволството им стана повод за среща днес, осъществена по покана на група общински съветници. На нея, въпреки поканата, не присъстваха Общественият съвет на Математическата и директорът Веселина Карапеева. Не бяха поканени други представители на местната власт.

По време на срещата директорът на ОУ „Драган Манчов“ Десислава Стаменова изрази притеснение, че ако проектът, с който Общината ще кандидатства на 12 млн. лв., бъде гласуван в този му вид, стотици деца и семейства в района ще бъдат ощетени.

Ние нямаме нужда от този проект, посочиха оттам. Причина за крайното изказване е, от една страна, теренът, върху който ще се строи новата сграда на училището – до мол Пловдив. Според Стаменова това значи, че след преместването на новото място, в „Христо Смирненски“ ще останат без основно училище. От друга страна, според тях това ще се отрази на приема на ученици, тъй като новата сграда е проектирана с ограничение до 700 ученици. 

Това училище е изградено, за да обслуждва този квартал. Това тревожи родители. Вече получихме десетки запитвания дали има смисъл да записват децата си в „Драган Манчов“, щом ще го местят. Строителството в „Западен“ е все по-засилено, къде ще учат децата на Смирненски?“, попита тя.

Не ние, а Математическата се нуждаят от нова сграда, допълниха я от Обществения съвет. Съветниците от "Кауза Пловдив" им обясниха, че отказ от кандидатстване по програмата, означава Пловдив да се лиши от добра инвестиция. Посочено беше, че е възможно двете сгради - и новата до мола, и старата на "Чемшир" да бъдат на тяхно разположение, след като Математическата се премести зад SPS. Такова преложение бе отправено и преди дни от зам.-кмета по образование Стефан Стоянов. 

Това обаче отново бе вариант, чиято функционалност от ръководството на основното училище подложи под съмнение. Обосноваха се с това, че две сгради се менижират трудно. 

Бе обсъден вариантът, в който новата сграда да бъде построена върху неконкретизиран имот на ул. „Белица“. Не е ясно обаче дали въпросният е предназначен за образование, дали е изцяло в активите на Община Пловдив, ще е необходимо ли отчуждаване, и дали подобна промяна въобще е възможна при усвояване на европейски средства по Плана за възстановяване.  Общинските съветници на „Кауза Пловдив“ се заеха да проверят въпроса след консултация с главния архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Докато течеше срещата им, Ахрянов коментира архитектурния конкурс, с който се очаква да бъде изготвен проект  за сграда на Математическата. За същия се заговори преди дни, но той е на етап предложение, за което да бъдат гласувани 450 000лв. от Община Пловдив. Архитектът коментира, че едва след като е изготвен проект, може да се говори за конкретна стойност на сградата и да се кандидатства за отпускане на средства. Той заяви, че вече са водени предварителни разговори с архитекти от Варна, проектирали зданието на тамошната Математическа. Водени са разговори и с Камарата на архитектите.

Отпускат 450 000лв. за проект на новия кампус на Математическата в ПловдивКогато сградата е готова, ОУ "Драган Манчов" ще може да ползва две здания