В събота ще бъде даден старт на една мащабна инициатива за реанимацията на парк „Лаута”.  Тя се провежда под надслов „Мисия Лаута” и акцията през уикенда ще бъде само началото. Кметът на ЖР „Тракия” Костадин Димитров и директорът на ОП „Паркове и градини”  Веселин Козарев споделят напълно мнението на гражданите, които настояват за по –сериозна намеса, тъй като състоянието на парка е тревожно. Разположен на 450 декара, Лаута е един от най- големите паркове на Пловдив, но както и другият зелен „остров” „Отдих и култура”, двете зелени пространства имат нужда от сериозна грижа.

Общинското предприятие „Паркове и градини” не разполага със средства и ресурс за постоянна поддръжка на парковете, а желанията на районните кметове да има самостоятелни бригади, които да се грижат за двата парка засега са само в сферата на мечтите. В същото време обаче с всяка изминала година все повече дървета умират.  Много от тях са болни, поразени от различни болести, гъбички, насекоми. Според инж. Георги Николаев над 50 % от дърветата в Лаута са поразени. През последните години в района са засадени над 2 500 нови фиданки, но парка не е правено съществено прочистване.

Десетки дървета са паднали, като някои са изтръгнати буквално от корен, а други са се пречупили като клечки заради прогнилите си стволове. Обвити, в бръшлян и лиани, те препречват вътрешните пътечки или заплашително стърчат над главите на минувачите. 

Първата стъпка за реанимацията на горичката е прочистването й от изгнилата дървесина, която е източник на зараза за здравите дървета. Говорим за стотици кубици дървесина, които няма как да бъдат изнесени при една акция. Затова Мисия Лаута ще продължи.

Опазването на парка , който е любимо място на пловдивчани и сцена на няколко фестивала, трябва да се превърне в обединяваща кауза, а гражданската инициатива да провокира местната власт  да заложи в бюджета си средства за спасяването на Лаута  и нейната професионална поддръжка.   

Надявам се в акцията да се включат жители на Тракия, тъй като това е едно от най-приятните места за разходка и игри в квартала. В Пловдив има различни неправителствени организации, които  изразяват своята загриженост за флората и фауната в зелените зони на града. Сега е момента да покажат, че наистина са ангажирани с каузата за зелен град .

 

Началото на Мисия Лаута е 10 часа, а сборният пункт е Централната алея до чешмичката пред барбекютата.

Включете се! Мисията е възможна!

Инж. Георги Николаев: 50% от дърветата в Лаута са болни, реанимацията на парка не бива да се отлагаЗам. директорът на Паркове и градини" се надява повече хора да се включат в Мисия Лаута, за да може в събота да бъде изнесена вредната дървесина