Ценовите оферти за два от трите лота за най-големия проект на Пловдив по Водния цикъл ще бъдат отворени утре. Комисията ще разглежда офертите по реконструкция по ВиК мрежата, която е за над 30 млн. лева, както и за консултантските услуги и надзор за над 3 млн. лева.

По-голямата поръчка е на обща стойност 31 820 933 лева без ДДС, като тя е разделена на три обособени позиции. Тя включва подмяна на водопроводи и канализационна мрежа, както и ремонтът на улиците от тротоар до тротоар.

Фирмите, които са подали оферти са обичайните заподозрени по уличните ремонти в града. На практика четирите компании правят над 90 % от строителните дейности през обществените поръчки. Това са „Драгиев и Ко”, „Пътинженеринг”, „Джи Пи Груп”, както и консорциумът „АПП ВиК проект Пловдив 2018”, в състава на който влизат познатите фирми – „Агромакс” и „Пътища Пловдив”.   

Първата позиция е за ремонта на канализационната и водопроводна мрежи на бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до "Брезовско шосе" и на "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор. 

Другите две позиции също за ремонти на ВиК мрежата в участъците от юг бул. "България", на север от бул. "Марица", на запад от ул. "Васил Левски" и на изток от ул. "Победа"; ще се работи, както и на съседните улици около булевардите в целия район „Северен”.

Проектът предвижда ремонти  58 вътрешноквартални улици в района.  Общите дейности по поръчката включват подмяна на 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа.

Другата обществена поръчка, чиито оферти ще бъдат отворени утре, е за консултантските услуги, които ще се ползват по време на реализацията на мащабния проект. Поръчката е обособена в няколко направления. Те са за упражняването на строителен надзор при реконструкцията на  „Реконструкция на канализационната и водопроводна мрежи, както и на модернизация и доизграждане на ПСОВ Пловдив – инженеринг.  Консултантите ще задвижват всички необходими документи, както и процедури между институциите по време на проекта. Фирмите и консорциумите, които са подали оферта по поръчката са 12.

Третият и най-голям лот по Водния цикъл – за модернизация и доизграждане на Пречиствателната станция, е доста по-назад в процедурите. Обществената поръчка е на стойност от над 70 млн. лева, но бе обжалвана от първо фирмата „Станилов”, а след това от  "Водохосподарске Ставби" АД  в КЗК и ВАС. Решенията бяха в полза на Община Пловдив, като може да се пристъпи към продължаването на процедурите.

Задава ли се режим на водата в Пловдив заради ВиК ремонтите за над 100 млн.?Докато градските власти движат обществените поръчки, от водното дружество вече мислят за организацията при дейностите

Започва най-големият проект на Пловдив за над 115 млн. лева! Договорът е подписанВторо поръчка бе пусната за Водния цикъл на града, само консултантите взимат 3 млн. лева

Най-големият проект на Пловдив набъбна на 100 млн. лева! Ремонтират ВиК мрежата с 30 млн.Нова обществена поръчка през Водния цикъл бе пусната от градската администрация