През 2018 година Сахат тепе претърпява основно почистване от незаконните графити, но от него днес помен няма. Оттогава по скалите в местността са се появявали и изчезвали стотици незаконни графити. След като TrafficNews отвори темата за безразборното посегателство върху природната забележителност на Пловдив, стана ясно, че всички институции, отговорни по поддръжката и опазването ѝ, водят безконечна битка с проблема.

Излиза, че едните си драскат, другите чистят. Това заражда гонитбата между Община и вандали, която е непрекъснат процес без резултат.

А какви са реалните резултати по контрол и превенция?

За отговорите на този въпрос се обърнахме с официално писмо към Община Пловдив, за да помолим за справка на броя санкционирани нарушители през периода от 2018, когато е последното основно почистване, до днес.

Оказва се, че такива няма!

Оттам ни отговориха, че патрули на ОП „Общинска охрана“ и „Общинска полиция“ обхождат района и правят проверки, но доказани извършители − няма.

Трудно се доказват извършителите, които драскат, тъй като те носят маски, качулки и т.н. Това е и една от причините, поради които и не са констатирани нарушители“, пишат от Общината.

Те коментират, че към този момент има две действащи камери на гърба на Драматичен театър – Пловдив, а Община Пловдив и район „Централен“ обмислят вариант за инсталиране на цялостна система за видеонаблюдение с цел превенция.

За пример дават поставянето на видеонаблюдение на сцената на бул. „Марица – юг“, където след инсталирането му вече няма констатирани нарушения.

Призоваваме гражданите да се въздържат от драскане, писане или рисуване с бои или спрейове по тепета, паметници, фасади и т.н., тъй като това загрозява Пловдив, а опазването на града е отговорност на всички нас − граждани и администрация“, апелират от Общината.

  

Драскачи се упражняват върху Данов хълм! Кой ще ги спре? СНИМКИСахат тепе и близките сгради са нашарени с неграмотни надписи, виновни-няма