Пълен разнобой настъпи днес в съдебната зала по време на разпоредителното заседание от процеса срещу Атанас Червенков - Райфъла и неговите съучастници. Подсъдимите поискаха делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие без да се признават за виновни. Адвокатите на част от тях обаче бяха категорично против. 

Райфъла пръв заяви категорично, че не се признава за виновен, но предпочита да не минава още веднъж през процедурата на разпит на свидетели и вещи лица. "Причината за това е безумно дългият срок, в който съм задържан. Ако делото тръгне по общия ред, по начина, по който тече досега, означава че ще прекарам още няколко години зад решетките" заяви Червенков пред съда. Адвокатът му Илиян Василев заяви, че ще се съобрази с неговото желание, но е категорично против, защото процедурата вреди изключително на интересите на подсъдимия. "Това желание е плод на психическото му състояние и затова ви призовавам да назначите служебна медицинска и психиатрична експертиза на Червенков" настоя Василев. Също така той поиска обвинителният акт да се върне на прокуратурата, тъй като имало огромно разминаване между членовете, по които бизнесменът е обвиняем и диспозитива на обвинителите. 

Райфъла категорично отказа да се подлага на медицински експертизи. "Това е начин на изтезание, което прокуратурата използва много активно. Водят ме болница, държат ме по няколко дни вързан за леглото и ме измъчват", разказа подсъдимият. 

Адвокатът на другия подсъдим по делото Васил Василев- Вангел Колев, също заяви, че е против съкратената процедура. Василев обаче се присъедини към Райфъла.

За пореден път прокуратурата и защитата кръстосаха шпаги, като най- активен както винаги бе столичния адвокат Василев. "Така повдигнати, обвиненията са незаконосъобразни. Червенков е обвинен , че е предал боеприпаси по телефона. Това е все едно някой да каже, че е изнасилен по телефона. Физически е невъзможно" влезе в семантичен спор юристът. 

Впечатление направи и пълната абдикация от делото на бившият депутат от ГЕРБ Антоний Йорданов и семейството му. Тъй като те са сред основните потърпевши, след като четири техни автомобила са били запалени. Те не се явиха на последните заседания, а също така не изпратиха и свой предствител. 

 

Съдът с председател Екатерина Роглекова ще се произнесе в 15 часа. Тогава ще стане ясно как ще продължи процесът. 

Райфъла: Ще умра в затвора!Адвокатът на Червенков: Процесът е политически, властта контролира прокуратурата и съда