16-годишният ученик от Пловдив, който е обвинен в тероризъм, е гледал клипове на Ислямска държава в интернет от детско любопитство, заяви  адвокатът на момчето Емил Велинов пред 24 часа. И уточни, че това увлечение вече е отминало.

Юристът обясни, че бащата на тийнейджъра като съвестен гражданин е потърсил помощ в ДАНС преди 1 месец, след като установил, че у поведението на сина му има промяна. Посочил, че в телефона му имало чат комуникации със структури, свързани с фундаменталисти, обясни Велинов.

Ученикът, подготвял терористичен атентат в Пловдив - вербуван от Ислямска държаваВеществото на бомбата, открита при обиска, е същото като в бомбите от атентатите в Белгия, Франция и Сарафово

И добави, че бащата вече му е взел телефона и момчето е преустановило всякаква комуникация с фундаменталисти. Комуникацията била изцяло онлайн.

Велинов описа 16-годишния ученик като умно и образовано дете от нормално семейство, което имало още 2 по-малки деца.

Както TrafficNews съобщи, деветокласникът, вербуван от терористична организация, има задълбочени познания и афинитет към химията. Според зам.- главния прокурор Иван Гешев, той е изключително интелигентен. Той е получавал инструкции от вербовчици как да сглоби бомба с максимален унищожителен ефект. Освен това на ден е гледал по трийсет клипа, на които са записани атентати в различни държави. 

Акцията по задържането на ученика е била проведена в четвъртък и в нея са участвали екипи от Специализираната прокуратура, ДАНС, групата за борба с тероризма и  Областната дирекция на полицията в Пловдив. 

В арсенала на кандидат-терориста - амониева селитра, пирони и солна киселинаДеветокласникът, вербуван от Ислямска държава, има задълбочени познания и афинитет към химията