Кметът Здравко Димитров се похвали с един от най-добрите пловдивски финансисти в екипа си – Илия Кирчев. Той обаче ще има сериозна работа по разплащането на големите инфраструктурни проекти, които Зико си е поставил като цел.

Обичайно от едногодишния бюджет на Пловдив остават около 30 млн. лева „свободни пари”, които отиват за капиталовите разходи на Общината. В тази сума влизат и текущите ремонти, които са сериозно перо в градски разходи.

Бюджет 2020 обаче ще започне с минус 22 милиона лева, които трябва да отидат за проекти, които е стартирал неговият предшественик Иван Тотев.  Сумата е само за плувен комплекс „Младост”, големия ремонт на Коматевския възел и Кукленско шосе.

Първата копка на новия олимпийски плувен комплекс бе направена от Тотев няколко дни преди изборите.  Впечатляващият плувен комплекс ще струва 12, 8 млн. лева с ДДС, като фирмата изпълнител „ГБС – Пловдив” вече е започнала дейностите . Всичко на всичко обаче в бюджета има едва 500 000 лева за изпълнението на проекта, които отиват като аванс за фирмата.

В договора между Общината и изпълнителя е заложен срок за изпълнение 730 дни, или близо две календарни години. В най-добрия случай то градските власти трябва да заделят поне половината от тез и 12 млн. лева в  Бюджет 2020 година.

Пловдив се сдобива с чисто нов плувен комплекс за 12,8 млн. леваОгромен закрит 50-метров плувен басейн ще може да се разделя на два малки

В него трябва да бъдат заложени и 3 млн. лева за Кукленско шосе. Реконструкцията на булеварда започна през май тази година, като темповете са изключително бавни, тъй като се чака смяната на ВиК мрежата. Разплащането с фирмата изпълнител „Европейски пътища” пък бе уредно в две бюджетни години. Тази година бяха дадени 3 млн. лева, а останалата сума ще отиде за следващата.

Тапи, нерви и бавни строители – работата на парче на „Кукленско шосе” продължаваВсе още дори не е започнал да тече 90-дневнния срок, за който „Европейски пътища” трябваше да завършат обекта

На следващо място градоначалникът и финансистът му ще трябва да намерят и 7,5 млн. лева за изпълнение на належащият ремонт на трите булеварда, свързани чрез Коматевския възел. Още  през май тази година бе избран изпълните в лицето на „Драгиев и Ко”. Те не могат да започнат ремонтните дейности, защото няма осигурено финансиране. Ремонтът включва целия бул. „Христо Ботев” от Централна гара с подмяна на водопроводи и канализация,  както и бул. Коматевско шосе до бул. „Александър Стамболийски”, а третата позиция е за премахването на паветата от бул. „Копривщица” и асфалтиране не източното платно.  Предишната администрация смяташе да кандидатства за държавно финансиране през Комисията за бедствия и аварии, но така и не стигна  до това .

Търсят се 7,5 млн. лева за ремонт на Коматевския възел, Община Пловдив се чуди откъде да ги вземеГрадските власти чакат МРРБ, но може да започне реконструкцията и със собствени средствa

Сумата от 22 млн. лева не са сложени и парите за „Модър-Царевец”, чиято поръчка бе прекратена от Здравко Димитров.  Там заложените средства бяха 12 млн. лева.  Ако Зико пусне и тази поръчка до месец, то сумата, нужна само за тези проекти е 34 млн. лева.

Здравко Димитров прекрати поръчката за „Модър-Царевец” – нямало финансиранеПреди края на годината няма да се пуска нова поръчка за важното съоръжение

Трите варианта за финансиране на обектите са през общинския бюджет, държавна хазна или тегленето на заем.

Възможно е за ПК „Младост”  да се търси държавно финансиране, тъй като това е обект от национално значение за спорта в страната.   Финансовата картина в Община Пловдив ще се изясни до месец, като тогава ще започне да се прави и новия бюджет. С него ще станат ясни и основните цели в програмата на Здравко Димитров, който бе доста предпазлив в изказванията си относно финансовото състояние на Общината.

Към това трябва да се добави и това, че Тотев е завещал готови проекта за 200 млн. лева, които обаче нямат финансиране. Кои са те, вижте в линка:

Наследството на Здравко Димитров – проекти за 200 млн. и нито лев за тяхното изпълнениеПрограмата на Зико е амбициозна, но с общинския бюджет няма как да се реализира