Първото действие на кмета Здравко Димитров откъм  инфраструктурните проекти на града е да прекрати обществената поръчка за реализация на пробива „Модър-Царевец”. С решение от днес градоначалникът е спрял процедурата за дълго чакания проект с няколко мотива.

Основният е, че към датата на откриването на процедурата не е осигурено финансиране в бюджета на Община Пловдив. Към него е допълнено, че са проведени избори за кмет и общински съветици, които трябва да конструират Бюджет 2020 , както и да посочат  приоритетните инфраструктурни проекти.

В КЗК имаше жалба срещу условията на поръчката, която спря процедурата. С прекратяването на поръчката от Здравко Димитров, жалбата вече е безпредметна.  Припомняме, че това е вторият път, в който градските власти пуснаха обществена поръчка за важния инфраструктурен обект.

Първата поръчка се провали, след като само една фирма се яви на нея, а сумата бе 12 млн. лева. Единственият кандидат бе варненската фирма „Инжстройинженеринг“ ООД. Тя  обаче бе отстранена, тъй като не отговаря на предварително заложените критерии за изпълнител.

Втората поръчка отново бе за 12 млн. лева, като този път имаше отпаднали дейности за 2,5 млн. лева, които щяха да се изпълнят от ВиК по проекта за Южния обходен колектор.  Новата процедура  предизвика интерес сред фирмите, като имаше редица запитвания.

В крайна сметка поръчката няма да се изпълни. На практика в Бюджет 2019 има едва 500 хил. лева за изпълнението й, като другите 500 хил. лева отидоха за погасяването на борчовете на МБАЛ „Св. Мина – 500 хил. лева.

Очаква се новата поръчка да бъде стартирана догодина, когато бъде гласуван новия бюджет.