След затварянето на бул. "Цар Борис III Обединител" за откриването на инициативата Европейска столица на културата, втори пловдивски булевард - "Марица", ще бъде затворен, но само за ден. Пътната артерия ще стане зона забранена за автомобили на 22 септември от 10 до 18 часа и ще се превърне в място за спорт, танци и забавления.

Бул. “Марица юг” ще бъде превзет от хвърчила и фризбита, рисунки на асфалт, спортни тренировки на открито, фитнес зона, танци, творчески работилници, велоизяви и др.. Предвидена е и специална тента с ескейп-предизвикателство. Пътното платно ще бъде изрисувано с различни забавни игри като морски шах, дама, туистър, “Не се сърди човече”, а заедно с тях ще има и обособени места за настолни игри. Любителите на цветята ще могат да си засадят растение или да подготвят семена за разсад. Най-любознателните посетители могат да участват в образователни игри, беседи и занимания, посветени на устойчивия начин на живот и “разумното” придвижване. Ще бъдат проведени демонстрации на различни модели велосипеди, а на място ще има и временна вело-библиотека. Няма да липсват и зони за отдих, масажи и “тихи” игри.

"В пилотното издание на Ден на отворените улици и в Ден без автомобили станете част от празника на отворените пространства, за да усетите заедно свободата и радостта от движението и общуването. Включете се със семейството и приятелите си в някое от откритите спортни занимания, състезания с велосипеди, танци, групови игри или посетете работилнички за рециклиране или занимание за разделно събиране на отпадъци", канят организаторите.

 Европейската седмица на мобилността поставя в центъра на вниманието безопасното ходене и колоездене и ползите, които то може да има за нашето здраве, околната среда и банковата ни сметка, споделят организаторите. Активните видове транспорт като ходене и колоездене не отделят вредни емисии и спомагат за поддържане на здравето на нашите сърца и органи. Градовете, насърчаващи ходенето и колоезденето вместо личните превозни средства, се считат и за по-привлекателни и по-високо качество на живот.

Програмата за ЕСМ 2019 в Пловдив включва организирани дейности, съобразени с тазгодишната тема и мото. Активностите са поучителни, интересни, развлекателни и подходящи за всички възрасти.