Първи авариите по Водния цикъл в Пловдив вече са налице. Строителна техника вече седмица работи по първите улици, които са заложени в най-големия проект на Пловдив. Със започване на работата обаче, започнаха и първите аварии, научи TrafficNews.

На двата терена, които са на кръстовищата между улиците „Полк. Дрангов“ и  „Средец, както „Сава Муткуров“ и „Оборище” вече се появиха първите пробойни във водопреносната мрежа. Техниката, разположена до парка зад хотел „Санкт Петербург” е ударила тръба по време на изкопните дейности. Заради повредата водата още в 11:00 часа на шест улици е спряна.

Наши читатели се свързаха с редакцията ни, за да сигнализират за проблем.

По думите им, фирмата изпълнител е пробила тръбата. От дупката е бликнало вода и се е наложило намесата на ВиК, за спиране на водоподаването.

Пред наш репортер главният инженер на дружеството инж. Антон Гълъбов заяви, че повредата е отстранена, но все още не е пусната водата заради друга авария.

Пробойна е направена при втория обект, този на улиците „Средец” и „Оборище”.

„ВиК не е изпълнител. Има частна фирма, на която е възложено изпълнението. Подобни аварии са нормални. Все пак ремонт на водопроводите не са правени близо 50 години. Не сме застраховани, подобни ситуации да не се повторят”, каза пред TrafficNews инженер Гълъбов.

От дружеството са подготвени за подобни сценарии. Очакват се авариите да бъдат още по-тежки с напредването на работата, а продължителността на липсата на вода може да е с часове. Практиката във всички градове, в които са изпълнявани дейности по Воден цикъл, показват именно това. Следващите две години, без вода ще останат стотици домакинства, като спирането ще е по график. Не е изключено обаче, водата да бъде спирана поради аварии.

В същото време жители на улица „Сава Муткуров” недоволстват, тъй като вече седем часа са без вода.

„В момента сме в кризисна ситуация, а според закона е недопустимо да ни оставят без вода. Готови сме на протест, ако не бъде пусната водата до довечера. Няма как да си изкъпем децата”, каза жител на района около парка пред наш репортер.

Припомняме, че преди дни бе даден рестарт на Водния цикъл. Общо по проекта ще бъдат реконструирани близо 71 улици и булеварда в район „Северен“, като на първия етап се предвижда това да са 40. Срокът за изпълнението му е 18 месеца. Транспортен хаос, съчетан с липса на вода в определени интервали от времето – това може да очаква Пловдив в следващите 3-4 години. 

 

Започна голямото копаене в Кършияка, търсят изпълнител за лота за 18 млн. лева по Водния цикълПо проекта ще бъдат реконструирани близо 71 улици и булеварда в район „Северен",

Невиждана пътна и водна блокада очаква Пловдив! Разкопават половината град с 300 млн. леваДейностите по трите проекта на Община Пловдив, НКЖИ и ВиК неизбежно ще се застъпят