4 буса на Специализираните полицейски сили, 10 моторизирани униформени и над 10 кучета влязоха за пореден ден в Столипиново. Отново органите на реда се впуснаха по улиците на квартала, за да следят дали се изпълняват заповедите на министъра на здравеопазването. Акцията бе координирана лично от началника на отдел „Охранителна полиция” – комисар Виктор Празов, който наред с колегите си следеше обстановката в квартала.

Наш репортер проследи акцията на спецполицаите в Столипиново. От обяд до късния следобед напрежение не се забеляза в етническия квартал, но не се видяха и безцелно разхождащи се хора. Жителите на махалата бяха съсредоточени предимно около магазините и дрогериите, както и до финансовите офиси.

Най-респектирани хората бяха от кучетата. Никой не смееше да премине покрай тях. Жителите на блоковете на улица "Сокол" обаче днес се бяха изтарикатили. Те се събираха на групи не на улицата, а на козирките на входовете и на междуетажията, където пиеха бира или по-силен алкохол.

На по малките, скрити от погледите улички, също цареше тишина, хората бяха по домовете си и само през прозорците наблюдаваха какво се случва навън. Част от работещите по магазините споделиха пред наш репортер, че най-вероятно лошото време и фактът, че е работен ден, държат хората в домовете им.

Оказва се, обаче, че това съвсем не е така. Полицейското присъствие определено е повлияло на поведението на столипиновци. Нямаше мъж, жена или дете, което да не се спираше до униформените и да им съобщаваше къде отива и по какъв повод.

Четириногите спецченгета пък бяха завардили блоковете на "Соколите", както ги наричат местните. Всяка улица бе обходена от моторизирани полицаи или от бусовете.

За разлика от вчера, днес обичайните места, където се събират масово хора, бяха празни. Униформени инспектираха освен улиците, и спортните площадки, градинките, пазарите и дворовете на местните училища. За първи път от години улиците "Ландос", "Крайна" и "Крайречна" са толкова празни, казват местните жители.

Заедно с униформените, инспектори на РЗИ проверяват карантинираните лица в Столипиново. Един от тях бе Емил, който живее в началото на квартала. Той бе потърсен по телефона и помолен да се покаже на прозореца. След като инспекторите констатираха, че лицето спазва разписанията, се отправиха към останалите близо 30 жители на махалата, с поставени забрани да напускат домовете си.

През целия ден, а и в тъмните часове, служители на СПС обикалят квартала и съблюдават за спазване на кризисните мерки. Патрули има и в останалите махали на града.

Пловдивчани обаче не бива да се заблуждават, че всички униформени от ОД МВР са съсредоточени по КПП-тата и в най-проблемните части на града. Цивилни, а и униформени обикалят кварталите и особенно местата, където има най-много хора, за да следят за нередности. Главната, Гребната, тепетата, парковете и градините са затворени за посещение и за неспазването на рестрикцията се налагат глоби. Припомняме, че санкцията е 5 хиляди лева.

Днес 65 души са били глобени за неспазване на забраните. На близо 130 е съставен протокол. 

Глобите в Пловдив се стопиха, 65 души отнесоха санкция 5000 леваНа близо 130 от жителите на града и областта са съставени предупредителни протоколи

Както TrafficNews съобщи, униформени от съответните районни обикалят пеш и с патрули из кварталите.

Днес: 155 пловдивчани глобени по 5 бонаГоляма част от санкционираните са жители на Столипиново