Президентът Румен Радев се обърна към народа с изявление във връзка с удължаването на извънредното положение. Ето и неговите думи:

„Без съмнение положението изисква категорични мерки. Считам, обаче че правителството дължи на народа обяснение за отражението на извънредното положение за първия един месец . Извънредните мерки отключиха безпрецедентна финансова криза, безработицата расте с часове. Мизерията не е спасение от кризата. Гладът скоро може да надделее над страха. Последствията може да са по-опасни от самата зараза. Трябва да си поставим ясна национална цел. Възможно най-бързо връщане към нормален живот – производство на стоки. Тази цел може да бъде постигната само с обединение на всички институции.

Ще оцелеят само тези, които могат да се адаптират и да развият дейност при тези условия. Здравеопазването ни трябва да предприеме по гъвкави действие. Трябва да се тестват повече хора. Нашата здравна система проявява слабости, които сега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес – малкият и средният.

Когато държавата предлага ограничения, трябва да предложи и помощ. Формулата 60/40 на практика е трудно приложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. Правителството прибягва до нов заем, това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност. Парите за най-нуждаещите се не могат да се разпределят в тесен състав. Очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ. Непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи спазват мерките и спазват социална дистанция. Не на репресиите и цензурата, която притиска хората дори и в социалните мрежи.

Кризата открои своите герои, които с риск за здравето поддържат основните функции за протекция на хората и икономиката. Кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб. Трябва да преосмислим ценностите на общество. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност.“