Потомък на Апостола на свободата Васил Левски се е родил в Стара Загора. Момченцето се казва Даниел Тихомиров Тамахкяров и е проплакало на 22 август, съобщи за TrafficNews Надежда Петрова – уредник в Национален музей „Васил Левски” в Карлово.

Даниел е наследник на Гина и Иван Кунчеви и продължава родовата линия от дъщеря им Яна, която е голямата сестра на Васил Левски. Всъщност Яна е и единствената, която създава свое семейство. През 1850 г. се задомява за Андрей Начов от Карлово и им се раждат девет деца – Начо, Тота, Гина, Мария, София, Елена, Христо, Иван, Елена. Гина и съпругът й Христо Загорски имат син Бочо, който със съпругата си Мария Соколова, дъщеля на героя от Априлското въстание Иван Соколов, създават син Христо. Неговата дъщеря Мария има дъщеря Силвия, чийто син Тихомир Динков Тамахкяров е бащата на малкия Даниел. И той, и майката Мария Пенчева са изключително щастливи.

„Даниел е 29 жив потомък на Гина и Иван Кунчеви и поставя началото на ново поколение в родословното дърво на рода”, посочи Надежда Петрова. Тя се шегува, че познава родствениците на Апостола повече от своите. В последните няколко десетилетия поддържат топли отношения. „Те бяха така добри да се отзоват и да дарят в музея последното, което пазеха в домовете си като реликви от Левски. Почти всичко, което имаме във витрините, е от тях”, обясни Петрова.

Тя очаква съвсем скоро и най-малкият наследник да посети музея, за да научи историята на славния си род. А междувременно името му ще бъде записано в следващия брой на вестник „Апостолът”, когато ще бъде представено новото актуализирано вече родословно дърво на рода.