Масови проверки извършиха тази нощ полицаи в Пловдив срещу нелегалните гонки и дрифтове в града. Акцентът е поставен на всички проблемни точки в областния град – най-вече големи булеварди и възлови кръстовища, за които е постъпвала информация за нерегламентирани автомобилни състезания.

Арена на гонките често стават правите отсечки на булевардите в Пловдив. Една от тях е „Асеновградско шосе”. Именно там бяха съсредоточени част от проверяващите тази нощ, след като TrafficNews.bg показа любителски кадри от нерегламентирано състезание с около 200 човека публика. 

Специализираните полицейски операции срещу нелегалните гонки се провеждат на територията на цялата област Пловдив, обясни инспектор Ботьо Гиргинов от „Пътна полиция”-Пловдив.

Как протече проверката тази нощ – вижте във видеото:

 

За установяване на нарушителите често разследващите използват любителски кадри и преглеждат записите на камерите за видеонаблюдение в града. Предвидените от закона глоби за нерегламентирани състезания са сериозни.

„Лишаване от право на управление за 1 година и глоба от 3000 лева, при повторно нарушение, 3 години и 5000 лева”, поясни още инспектор Гиргинов.

Полицията отвръща на удара! Патрулки на всички големи булеварди срещу дрифтаджиитеУстановиха самоличността "състезател" прелетял със 170 км/час по Асеновградско в събота

От „Пътна полиция” отчитат спад с 81 катастрофи от началото на годината в сравнение със същия период на 2018-та. Загиналите са с девет по-малко, а ранените със 103.

По нареждане на новия директор на МВР-Пловдив старши комисар Йордан Рогачев, засиленото полицейско присъствие ще продължи и през следващите седмици.

"Гражданите са абсолютно прави да недоволстват. Тези практики трябва да спрат. Те са изключително опасни, както за участниците в тези гонки, така и за другите участници в движението - водачи и пешеходци. Шумът също е изключително неприятен. Но това няма да продължи, ще вземем необходимите мерки. Очаквам адекватни реакции и от всички началници на районни управления, на чиято територия се правят нерегламентирани състезания", бе категоричен директорът на МВР-Пловдив. 

Проверките срещу нелегалните дрифтове и гонки в Пловдив продължават.